Hlavní obsah

Reklamní malware terorizuje uživatele mobilů a tabletů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejrozšířenější hrozby pro mobilní zařízení s Androidem stále patří adware, který zatěžuje majitele chytrých telefonů a počítačových tabletů zobrazováním nevyžádané reklamy. Uživatelé si totiž často ani neuvědomují, že je to způsobeno nějakým škodlivým kódem.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

Adware patří mezi nejrozšířenější rizika v mobilním světě dlouhodobě. Do zařízení si jej zpravidla stáhne uživatel sám z nějakého neoficiálního zdroje aplikací, nejčastěji se totiž tento nezvaný návštěvník maskuje za nějaký legitimní program.

Počítačovým pirátům, kteří prostřednictvím takovýchto nekalých praktik vydělávají nemalé peníze, nahrávají často samotní uživatelé. Ti si totiž většinou ani neuvědomí, že adware představuje nějaké riziko. Zahlcení smartphonu či tabletu reklamou je ale velmi nekomfortní a co hůře, zobrazovaná reklama může odkazovat na stažení dalších škodlivých kódů.

Stovky milionů mobilů v ohrožení. Každý druhý smartphone obsahuje zranitelnosti

Bezpečnost

„V praxi si uživatel z nějakého fóra stáhne aplikaci – v minulosti šlo například o aplikace pro přehrávání videí. Spustí instalaci, ta se ale nedokončí korektně. Uživatel často nabyde dojmu, že stažená verze aplikace je prostě chybová a hledá jinou, která by nabídla stejné funkce. Nicméně aplikace během instalace spustí škodlivý kód. Ten pak běží na pozadí a během používání zařízení zobrazuje inzeráty,“ popsal celý proces Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení z české pobočky Esetu.

V červenci byl podle něj nejčastějším adwarem u nás Hiddad.QX. „Jde pouze o jednu variantu. Celá rodina Hiddad stojí přibližně za pětinou všech detekcí malware na zařízeních Android. Jedná se o aplikace, které zobrazují reklamu skrytým způsobem, takže je obtížné najít způsob nákazy a reklam se zbavit,“ konstatoval Jirkal.

„Pokud se domníváte, že je váš telefon infikovaný adwarem, spusťte kontrolu nějakým důvěryhodným bezpečnostním programem. Ten případnou nákazu odhalí a pomůže vám ji odstranit,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Reklama

Související články

Na scéně je nový vyděračský virus

V posledních měsících byly vyděračské viry z rodiny ransomwarů spíše na ústupu, nyní se však začal internetem jako lavina šířit nový záškodník Avaddon, který...

Mobilním hrozbám kraluje v Česku stalkerware

Stejně jako v předchozím měsíci i v červnu představovaly největší hrozbu pro tuzemské uživatele škodlivé kódy z rodiny stalkerwarů. Tento typ škodlivého kódu...

Češi jsou pro kyberzločince pokusní králíci

Analýza nejčastějších kybernetických hrozeb naznačuje, že Češi jsou pro kyberzločince v podstatě pokusní králíci. Řada hrozeb se totiž v tuzemsku šíří...

Výběr článků

Načítám