Hlavní obsah

Kyberútoků na české cíle v létě ubylo, v zahraničí jsou hackeři aktivnější

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během letních prázdnin v České republice ubývalo kybernetických útoků zacílených na firmy a organizace. Na začátku srpna se dokonce počet kybernetických nájezdů propadl pouze na 336 útoků týdně. Podle analýzy kyberbezpečnostní společnosti Check Point se přitom celosvětový průměr držel okolo 500.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hned na úvod je třeba zmínit, že na přelomu srpna a září počet kyberútoků v českých luzích a hájích opět stoupl na 471 týdně. Navzdory nárůstu je to však podprůměrný výsledek ve srovnání se světem, což je rozhodně pozitivní. Znamená to, že v Česku útočí kyberzločinci méně než ve zbytku světa.

„Škodlivé soubory se do českých organizací snažily v srpnu dostat především prostřednictvím webových stránek (76 %), prostřednictvím e-mailů distribuovali útočníci 24 % škodlivých souborů. Celosvětově je situace zcela opačná, přes webové stránky bylo distribuováno jen 11 % škodlivých souborů, zatímco 89 % bylo šířeno e-maily,“ podotkl Tomáš Růžička, SE Team leader Check Pointu.

Nebezpečný virus má už 100 000 obětí, krade e-maily i hesla

Bezpečnost

Pozor na viry kradoucí data

Na pozoru by se měli mít uživatelé především před viry kradoucími data. „Dopad škodlivých kódů zaměřených na krádeže dat je v České republice dlouhodobě na téměř dvojnásobku celosvětového průměru. V průběhu srpna jsme ale sledovali výrazný pokles,“ konstatoval Růžička.

„Během léta došlo k velkým výkyvům útoků bankovního malwaru na české organizace, přesto jsou české statistiky výrazně pod celosvětovým průměrem. Útoky kryptominerů se ve světě drží bez větších výkyvů na hranici 4 % zasažených organizací, naopak v České republice patří kryptominery k nejoblíbenějším škodlivým kódům použitým k útokům na podnikové sítě, dopad mají na téměř 9 % českých organizací,“ doplnil bezpečnostní expert.

Reklamní malware terorizuje uživatele mobilů a tabletů

Bezpečnost

Útoků na mobily ubylo

Počet útoků na mobilní zařízení pozvolna klesá už od začátku března, kdy naplno vypukla v Česku pandemie koronaviru. „V srpnu čelilo nějakému mobilnímu útoku 1 ze 79 mobilních podnikových zařízení a každá třetí škodlivá webová stránka, na kterou se uživatelé z mobilních zařízení dostali, byla phishingová stránka,“ prohlásil Pavel Krejčí, Security Engineer ve společnosti Check Point.

„Poměr ransomwarových útoků je stále velmi nízký, ale je to způsobené taktikou hackerů, kteří se snaží útočit efektivněji, především na lukrativní cíle. Počet kyberútoků na zdravotnické organizace dlouhodobě kopíruje celkovou křivku kyberútoků a drží se lehce pod průměrem. Ovšem následky podobných útoků mohou být tragické. I vzhledem k současné turbulentní době je potřeba brát ochranu nemocnic a dalších zdravotnických zařízení velmi vážně,“ uzavřel Krejčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám