Hlavní obsah

Chytré elektroměry mohou způsobit v Česku celostátní blackout, varovali experti

Praha
Aktualizováno

Chytrá domácnost je fenoménem dnešní doby, přes internet díky ní můžeme ovládat světla, zásuvky či žaluzie. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) však v pondělí varoval, že takováto zařízení mohou způsobit i celostátní blackout. Prstem bezpečnostní experti ukázali na chytré elektroměry, které pochází „ze zemí s nedůvěryhodným právním prostředím“.

Foto: Profimedia.cz

Varování není cíleno přímo na koncové uživatele, kteří si mohou koupit nejrůznější vychytávky ze světa internetu věcí k sobě domů, ale především na provozovatele distribučních soustav elektřiny.

Článek

Varování tedy není cíleno přímo na koncové uživatele, kteří si mohou koupit nejrůznější vychytávky ze světa internetu k sobě domů, ale především na provozovatele distribučních soustav elektřiny, kteří by mohli ve snaze o snížení nákladů kupovat přístroje tzv. smartmeteringu z pochybných zdrojů.

Co konkrétně míní úřad pohybnými zdroji, však varování neupřesňuje, zmiňovány jsou pouze „země s nedůvěryhodným právním prostředím“. V minulých letech se ale podobné obavy řešily také v souvislosti se stavbou 5G sítí, Američané a některé evropské země tehdy vyloučili ze zakázek čínské společnosti v obavách z možné špionáže.

„K vydání tohoto varování přistupujeme v reakci na nutnost instalace chytrých elektroměrů v rámci distribučních soustav elektřiny,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka s tím, že tuto povinnost ukládá distributorům evropská legislativa.

V současné době tedy již společnosti musí řešit nákup chytrých elektroměrů, což je pro Česko bezpečnostní riziko. „Dopady realizace popsané hrozby jsou potenciálně obrovské, až na úrovni celostátního blackoutu, proto bylo nutné ze strany úřadu na tuto hrozbu reagovat,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Vzhledem k tomu, že chytré elektroměry mají přístup k internetu, mohli by se jich na dálku zmocnit počítačoví piráti a v podstatě domácnostem a firmám vypnout elektřinu na dálku.

Kyberválka hrozí i Česku. Situace je kritická, varoval NÚKIB

Bezpečnost

Zdůraznil přitom, že hrozbu hodnotí úřad jako „pravděpodobnou až velmi pravděpodobnou“. I kvůli tomu se na přípravě vydaného varování podíleli i zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva zahraničních věcí i energetického sektoru.

„Volba důvěryhodných strategických partnerů je v kontextu současného dění na mezinárodním poli důležitější než kdy předtím. Stát tím deklaruje podporu energetickým společnostem v jejich snaze zajistit bezproblémové fungování energetického sektoru. Bezpečnost je naší jednoznačnou prioritou,“ říká ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Tato snaha umožní energetickému sektoru opřít se při hodnocení rizik o stanovisko vydané národní autoritou,“ doplnil Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu.

Varování je přitom pro provozovatele distribučních soustav elektřiny závazné. „Varování NÚKIB nebereme na lehkou váhu a plně nastavená opatření podporujeme. Lépe nám to umožní chránit naši kritickou informační infrastrukturu,“ konstatoval Martin Zmelík, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Distribuce.

„Realizace popsané hrozby by měla zásadní dopad na bezpečný provoz přenosové soustavy a zabezpečení dodávek elektrické energie. Data ze smartmeteringu budou zcela zásadní i pro provoz budoucího energetického datového centra pro novou energetiku a poskytování agregace flexibility. Jsme proto rádi, že NÚKIB jako klíčový partner ČEPS v oblasti kybernetické bezpečnosti na tuto hrozbu zareagoval,“ říká Martin Durčák, předseda představenstva ČEPS, a. s.

Celé varování je volně k nahlédnutí prostřednictvím PDF souboru na stránkách NÚKIB.

Chytré vychytávky pro dům i zahradu

Testy

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Výběr článků

Načítám