Hlavní obsah

Andreed opět nabírá na síle. Útočí na mobily v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti bijí na poplach před škodlivým kódem Andreed, který opět nabírá na síle. Jde o nezvaného návštěvníka, který se zaměřuje na chytré telefony a počítačové tablety s operačním systémem Android. Uživatelé v Česku by se tak před ním měli mít na pozoru, neboť jde v tuzemsku aktuálně o nejrozšířenější mobilní hrozbu.

Foto: Natalie Behring, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Andreed útočí v Česku ve vlnách, o čemž se tuzemští uživatelé mohli na vlastní kůži přesvědčit v průběhu druhé poloviny loňského roku. V červenci dosahovaly jeho detekce podílu mezi ostatními hrozbami 13,69 %, v srpnu už jen 11,41 %. V obou měsících mu tak ve virových statistikách patřila dokonce až druhá příčka.

V září však tento nezvaný návštěvník vystřelil až na 17,35 %, což mu zajistilo suverénně první místo. Ostatní škodlivé kódy totiž měly podíl jen v jednotkách procent. V říjnu sice podíl klesl na 15,98 %, v listopadu se ale počet detekcí opět zvýšil na 16,29 %.

Prosincový pokles na 13,47 % tak evokoval, že je Andreed opět na ústupu. Nejnovější data bezpečnostních expertů z antivirové společnosti Eset ale dávají jasně najevo, že tento nezvaný návštěvník opět nabírá na síle, byť zatím jen pozvolna. V lednu totiž množství detekcí poskočilo směrem vzhůru na 14,77 %.

Napadal bankovní aplikace. Teď se po trojském koni slehla zem

Bezpečnost

Falešné verze aplikací a her

Tento škodlivý kód se nejčastěji šíří prostřednictvím falešných verzí nejrůznějších aplikací a her. „Adware Andreed se v lednu objevoval nejvíce ve falešné verzi populární hry My City: Star Horse Stable. Uživatelé na něj narazí nejčastěji v neoficiálním obchodě třetí strany,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

„Doporučoval bych jim tak stahovat hry i aplikace pouze z Google Play, a pokud mají děti, rozhodně je také poučit o nástrahách a rizicích stahování mimo oficiální obchody. Právě populární hry zdarma nebo za jiných výhodných podmínek mohou být velkým lákadlem i pro nejmenší uživatele,“ podotkl Jirkal.

Andreed patří mezi škodlivé kódy typu adware. Útočníci se tedy prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují. Útoky adwaru nejsou tak devastující jako v případě vyděračských virů či podobně zákeřných škodlivých kódů, ale stejně dovedou používání telefonů a tabletů značně znepříjemnit.

„Adware jako typ kybernetického rizika zobrazuje množství agresivních reklamních oken, má negativní vliv na výkon a výdrž zařízení a v konečném důsledku může uživateli zobrazit odkaz na nebezpečné webové stránky,“ dodal bezpečnostní expert.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Obavy expertů se naplnily. Agent Tesla útočí stále častěji

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry pro Android

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Vlna opadla, malware Pirrit dramaticky oslabil

Dramatický pokles detekcí v případě škodlivého kódu Pirrit, který útočí na počítače od Applu, hlásí bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset. Počet...

Výběr článků

Načítám