Hlavní obsah

Obavy expertů se naplnily. Agent Tesla útočí stále častěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě koncem loňského roku to vypadalo, že jeden z nejrozšířenějších škodlivých kódů současnosti – Agent Tesla – je na ústupu. Bezpečnostní experti však varovali, že před Vánocemi začal tento nezvaný návštěvník nabírat opět na síle. Posléze se naplnily jejich obavy, když se v lednu ukázalo, že tento škodlivý kód útočí ještě častěji než dříve.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Na pozoru by se tedy měli mít majitelé počítačů s Windows, protože právě na operační systém od Microsoftu se Agent Tesla zaměřuje nejčastěji.

Aktuálně jde přitom o nejrozšířenější hrozbu v rámci zmiňované platformy v Česku. Její podíl mezi dalšími viry činí nezanedbatelných 17,14 %, zatímco ostatní malware zaměřující se na Windows má podíl pouze v nižších jednotkách procent.

Kyberkriminalita citelně narůstá, bije na poplach policie

Bezpečnost

V druhé polovině loňského roku to přitom vypadalo, že je Agent Tesla na ústupu. Z říjnových 16,31 % oslabil v listopadu na pouhých 5,36 %, spadl tedy z první příčky až na třetí. V prosinci se však Agent Tesla opět vyšvihl do čela žebříčku nejrozšířenějších hrozeb, který pravidelně vydává antivirová společnost Eset. Množství detekcí narostlo více než dvojnásobně – na 11,39 %.

Jak je z řádku výše patrné, výrazný nárůst detekcí pokračoval i na začátku letošního roku, v lednu činil podíl hrozeb již zmiňovaných 17,14 %.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Špionážní software

Agent Tesla je typickým zástupcem špionážního malwaru – tzv. spywaru, který se zaměřuje na odcizení hesel. Tento nezvaný návštěvník pochopitelně neútočí pouze v Česku, mezi nejrozšířenější hrozby patří prakticky napříč celým světem.

„Největším rizikem je spyware pro hesla, která ukládáme do internetových prohlížečů. Webové prohlížeče totiž nejsou před útoky spywaru dostatečně zabezpečené. Útočníci poté profitují z monetizace takto získaných dat, prodeje samotných přihlašovacích údajů či z výkupného za opětovné zpřístupnění služeb,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Agent Tesla se nejčastěji šíří jako příloha prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. V případě spywaru Agent Tesla se v lednu objevovaly nebezpečné přílohy s názvy „10.PURCHASEORDER_TLGPOS2024JAN_AppendicesABDE_PRODUCTS_XLSX.exe“ či „Poptavka 00413_pdf.exe“.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Vyděračský virus Rhysida už nestraší, experti nabízejí dekryptor zadarmo

Bezpečnost

Reklama

Související články

Vlna opadla, malware Pirrit dramaticky oslabil

Dramatický pokles detekcí v případě škodlivého kódu Pirrit, který útočí na počítače od Applu, hlásí bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset. Počet...

Výběr článků

Načítám