Hlavní obsah

Americký velvyslanec v Pekingu se stal terčem hackerského útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Washington

Hackerská skupina s napojením na Peking se dostala k „nejméně“ stovkám tisíc jednotlivých emailů mezi představiteli americké administrativy. Přístup hackeři získali skrze útok na amerického velvyslance v Pekingu Nicholase Burnse a šéfa diplomacie pro oblast východní Asie Kritenbrinka. Ve čtvrtek o tom informoval list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Pool, Reuters

Nicholas Burns

Článek

Podrobnosti útoku nejsou veřejně známy. WSJ uvádí, že schránka ministra zahraničí Antonyho Blinkena ani jeho nejbližších poradců při incidentu zpřístupněna nebyla.

Ačkoliv při útoku získali hackeři přístup jen ke komunikaci, která nebyla označená jako utajovaná, Pekingu by mohla nechat „nahlédnout pod pokličku“ příprav nedávných diplomatických návštěv amerických zástupců v Číně.

Incident se odehrál v době, kdy američtí i čínští představitelé opatrně hovoří o zlepšování vzájemného vztahu obou velmocí, ačkoliv rivalita v obchodních vztazích, otázka blízkého partnerství Pekingu a Moskvy a čínského tlaku na Tchaj-wan jsou ve vzájemné diplomacii velmi živé.

Hackeři útočí na vládu USA. Je to globální kampaň, varoval Washington

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám