Hlavní obsah

Hry, které vyjdou draho. Viry pustí do mobilu lidé sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní gaming se těší stále větší popularitě. Nebavíme se přitom pouze o bezplatných hříčkách, ale také o placených titulech. Vědomi jsou si toho však i kyberzločinci, kteří stále častěji šíří po síti falešné verze mobilních her. Ty představují pro uživatele velké riziko, obsahují totiž viry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na chytré telefony se nezaměřují útočníci náhodou. Jsou si moc dobře vědomi toho, že na rozdíl od klasických počítačů zabezpečení smartphonů uživatelé velmi často podceňují, přestože na to bezpečnostní experti pravidelně upozorňují.

Pro kyberzločince je tedy daleko snadnější propašovat na mobilní zařízení nepozorovaně nějakého nezvaného návštěvníka. Dlouhodobě k tomu zneužívají právě falešné kopie mobilních her. V předminulém měsíci byly podle bezpečnostních expertů Esetu trojanizované aplikace hlavním zdrojem nákazy u tří nejčastěji detekovaných mobilních hrozeb.

„Ty si v převážné většině případů uživatelé stáhnou dobrovolně ve snaze pořídit si online hru či jiný program bezplatně či ve výhodné nabídce,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Nebezpečný Qbot stojí za každým 10. útokem v Česku. Jak se bránit?

Bezpečnost

Počet hrozeb neklesá

Zdůraznil přitom, že situace se opakuje prakticky každý měsíc – počet virů šířících se prostřednictvím mobilních her tedy rozhodně neklesá.

„Na platformě Android stále nejvíce detekujeme adware Andreed, který se šíří prostřednictvím různých verzí známých her. Větší počet detekcí u něj pozorujeme zhruba od loňského přelomu jara a léta. Ani podle poslední statistiky z letošního března se v jeho případě strategie nemění. Útočníci v březnu vsadili na mobilní hry Spider Man 2, LIMBO nebo Neighbours from Hell,“ prohlásil Jirkal.

Každá desátá detekce se v březnu týkala adwaru Hiddad.AYF. „Útočníci v jeho případě již několikátý měsíc po sobě využívají úspěchu hry Minecraft a adware šíří prostřednictvím různých trojanizovaných her pro platformu Android, které tuto populární online hru napodobují,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Kromě zobrazování agresivní reklamy a zpomalování výkonu zařízení může adware sledovat naši online aktivitu a stahovat další, závažnější malware.
Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu

Trojanizované aplikace jsou na první pohled normální a legitimní hry nebo různé nástroje, které mají ale za úkol šířit škodlivý kód. „Nejčastěji je jejich autoři nabízejí na různých internetových úložištích a warez fórech, kde uživatelé hledají bezplatné alternativy k jinak placeným hrám v oficiálních obchodech nebo na stránkách vývojářů,“ přiblížil Jirkal.

„V tom je skrytý úspěch adwaru – uživatelé mu zpravidla nevěnují takovou pozornost jako jiným, závažnějším škodlivým kódům, a v naprosté většině případů ho stáhnou do zařízení sami a dobrovolně. Ani adware by ale neměli podceňovat. Kromě zobrazování agresivní reklamy a zpomalování výkonu zařízení může sledovat naši online aktivitu a stahovat další, závažnější malware,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Adware se přitom snaží v mobilním zařízení působit nenápadně, aby si uživatel ani nevšiml, že je jeho přístroj napadený. „Jakmile se adware jednou dostane do chytrého telefonu, je pro běžného uživatele obtížné ho odhalit a odstranit manuálně. Navíc nějakou dobu trvá, než na sebe upozorní, a uživatel tak dlouhé měsíce nemusí mít ani ponětí, že v jeho zařízení je,“ prohlásil Jirkal.

Velké množství vyskakovacích reklam

„Upozorní na sebe většinou až velkým množstvím vyskakovacích reklamních oken, která nejdou zavřít, zpomalením výkonu zařízení či rychle se vybíjející baterií. Některé z těchto ukazatelů si přitom uživatelé nemusí vůbec spojit s tím, že v jejich zařízení je software, který tam nepatří a který může být rizikem pro jejich soukromí i vstupní branou pro další malware. Proto vždy uživatelům doporučujeme, aby ani adware nepodceňovali a zvážili investici do kvalitního bezpečnostního řešení, které je bude před ním chránit a případně ho dokáže z telefonu odstranit,“ shrnul bezpečnostní expert.

V tabulce níže naleznete přehled škodlivých kódů, které podle analýzy Esetu útočily na mobilní zařízení s operačním systém Android ve třetím měsíci letošního roku nejčastěji.

TOP 10 kybernetické hrozby v ČR pro platformu Android – březen 2023:
1.Android/Andreed trojan (19,64 %)
2.Android/Agent.ELP trojan (9,67 %)
3.Android/Hiddad.AYF trojan (9,59 %)
4.Android/TrojanDropper.Agent.KMZ trojan (4,00 %)
5.Android/Triada trojan (3,10 %)
6.Android/Spy.Cerberus trojan (2,34 %)
7.Android/TrojanDropper.Agent.KEQ trojan (2,27 %)
8.Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (2,27 %)
9.Android/Agent.CZB trojan (2,11 %)
10.Android/Agent.BZH trojan (1,81 %)

Obávaný trojský kůň Emotet nabírá opět na síle

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám