Hlavní obsah

Babiš, Nerudová i Pavel. Jak volby prezidenta hýbají internetem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volba prezidenta budí emoce i na internetu. Těsně před cílovou rovinkou, tedy před prvním kolem voleb, mají Češi na celosvětové počítačové síti největší zájem o Andreje Babiše. Vyplývá to z dat Seznam.cz Vyhledávání za prvních devět dní letošního roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

Pozornost se upírá především na trojici favoritů letošních prezidentských voleb, první místo ve výsledcích Seznam.cz Vyhledávání přitom patří Andreji Babišovi.

„Jeho hledanost je cca 2,5krát vyšší než druhé Danuše Nerudové. Avšak téměř polovina dotazů se pojí s aktuálním rozsudkem v kauze Čapí hnízdo, jedná se o dotazy ‚Babiš rozsudek‘ nebo ‚Babiš soud‘. Pokud bychom tyto dotazy dali stranou, jeho náskok v hledanosti před paní Nerudovou není tak velký,“ prohlásila Petra Dvořáková z tiskového oddělení společnosti Seznam.cz.

Uživatelé hledají obecně „Babiš“ nebo „Andrej Babiš“. Z konkrétnějších dotazů mimo téma soudu vede „Babiš ve škole“, což souvisí s jeho ne zcela vydařeným prosincovým vystoupením v pořadu K tabuli! v televizi Prima. Dále pak „Andrej Babiš životopis“ a „Andrej Babiš facebook“.

Bookmakeři mají o favoritech jasno, Nerudové už moc nevěří

Prezidentské volby

Nerudová a Pavel

Druhou nejhledanější z top 3 je Danuše Nerudová. „Uživatelé si nejčastěji hledají obecně dotaz ‚Danuše Nerudová‘. Z konkrétnějších dotazů se vysoko umisťuje dotaz na věk. O věk se uživatelé zajímají ještě u Petra Pavla, u ostatních kandidátů nikoli,“ konstatovala Dvořáková.

Lidi dále podle Seznam.cz Vyhledávání zajímá životopis paní Nerudové a její osobnostní stránka na Wikipedii. Pozornost uživatelů se obrací i na manžela této kandidátky Roberta Nerudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Danuše Nerudová a Petr Pavel.

„Nejnižší hledanost z favoritů voleb má Petr Pavel, a to cca o 15 % nižší než Danuše Nerudová. Dotazy jsou podobného rázu jako u ostatních kandidátů – tj. obecný dotaz se jménem kandidáta, popřípadě životopis a Wikipedie,“ uvedla Dvořáková.

Přidala i perličku – pouze v 7 % hledání Petra Pavla se vyskytuje jeho hodnost „generál“.

„Co se týče další pětice kandidátů, jejich pořadí podle hledanosti je následující: Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Marek Hilšer, Pavel Fischer a Tomáš Zima. Dotazy na ně jsou vesměs podobné jako u top 3. Pikantností je jen hledání jména Pavla Fischera – dotazy ‚Fischer kandidát na prezidenta‘ a ‚Fišer kandidát na prezidenta‘ byly hledány zhruba se stejnou četností,“ uzavřela Dvořáková.

Rebelové v ANO Babiše volit nebudou. Nikomu nediktujeme, reaguje Havlíček

Domácí

Reklama

Související články

Minule volili Zemana, teď favorita nemají

Suverénně nejvyšší procento hlasů v minulých prezidentských volbách získal v Bečově na Mostecku Miloš Zeman. V obci se zhruba 1500 obyvateli dominoval v obou...

Výběr článků

Načítám