Hlavní obsah

Applu hrozí obří pokuta kvůli platbám. Spor v EU se snaží urovnat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple se všemožně snaží vyhnout vysoké pokutě, která jí v rámci EU hrozí kvůli službě Apple Pay. V tomto týdnu tak nabídla Evropské komisi (EK) ústupky, kterými se snaží obvinění z porušování pravidel hospodářské soutěže urovnat. Slovo nyní dostanou konkurenti.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Logo firmy Apple

Článek

EK kritizuje Apple za to, že omezuje přístup ostatních vývojářů k potřebnému hardwaru a softwaru ve svých mobilech a tabletech. Tím podle Komise brání rozvoji alternativních mobilních peněženek, což je v rozporu s antimonopolními pravidly.

Apple naopak argumentuje, že jeho aplikace Apple Pay je pouze jednou z mnoha možností platby na trhu.

Evropská komise vyměřila Intelu miliardovou pokutu

Hardware

V případě, že se obvinění EK potvrdí, může být Apple pokutován až do výše deseti procent z jeho ročních tržeb. Ty v posledním finančním roce dosáhly 365 miliard dolarů, což znamená, že maximální pokuta by mohla dosáhnout astronomických 36 miliard dolarů, tedy přibližně 857 miliard korun.

Tomu se chce pochopitelně americký technologický gigant vyhnout. V rámci ústupků tedy nabídl dalším firmám na trhu přístup k technologiím pro mobilní platby, které jsou klíčové pro fungování mobilních peněženek, aby se tím vyhnul možnosti uložení vysoké pokuty ze strany EU. Tento závazek by měl být platný po dobu deseti let.

EK nyní vyzvala konkurenční společnosti, aby jí zaslaly názory a reakce na takovouto změnu. Teprve po jejich analýze se rozhodne, zda bude nabídka Applu akceptována.

Uzavřený ekosystém

Platební systém Apple Pay je používán na stovkách milionů zařízení iPhone a iPad po celém světě. Komise upozorňuje na to, že Apple má na trhu s mobilními platbami dominantní postavení a že vytváří ve svých zařízeních uzavřený ekosystém, který fakticky znemožňuje ostatním vývojářům vytvořit a nabízet konkurenční platební aplikace.

„Pro integraci evropského platebního trhu je důležité, aby mohli spotřebitelé těžit z konkurenčního a inovativního prostředí plateb. Máme indikace, že Apple omezoval přístup ostatních firem k technologiím, které jsou nutné pro vývoj konkurenčních řešení pro mobilní platby na jeho zařízeních,“ konstatovala již dříve místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová. Ta má v Komisi na starosti dodržování pravidel hospodářské soutěže.

Pokud EK na návrh na urovnání nepřistoupí, může celý spor dospět až k unijnímu soudu. Případ se tak může táhnout klidně i několik let.

„Porušujete zákony EU.“ Stížnosti na placený Facebook a Instagram se množí

Internet a PC

Reklama

Související články

TikTok dostal v EU miliardovou pokutu

Čínská sociální síť TikTok dostala v Evropské unii pokutu ve výši 345 milionů eur (8,45 miliardy Kč) za to, že při zpracovávání osobních údajů dětí porušovala...

Applu hrozí v EU obří pokuta kvůli platbám

Společnost Apple čelí antimonopolním obviněním v rámci Evropské unie (EU) kvůli omezování konkurence. Celý spor, který se nyní snaží americký technologický...

Pokut za létání s dronem výrazně přibývá

Úřad pro civilní letectví řeší stále více přestupků, kterých se lidé dopouštějí při létání s dronem. Zatímco předloni jich bylo pouze deset, loni už 88 a letos...

Výběr článků

Načítám