Hlavní obsah

Applu hrozí v EU obří pokuta kvůli platbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Cupertino

Společnost Apple čelí antimonopolním obviněním v rámci Evropské unie (EU) kvůli omezování konkurence. Celý spor, který se nyní snaží americký technologický gigant urovnat, se přitom týká platební služby Apple Pay. Výrobce iPhonů se tak snaží vyhnout vysoké pokutě, která mu v rámci EU hrozí.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Platební systém Apple Pay je velmi populární

Článek

Evropská komise (EK) kritizuje Apple za to, že omezuje přístup ostatních vývojářů k potřebnému hardwaru a softwaru ve svých mobilech a tabletech. Tím podle Komise brání rozvoji alternativních mobilních peněženek, což je v rozporu s antimonopolními pravidly.

Apple naopak argumentuje, že jeho aplikace Apple Pay je pouze jednou z mnoha možností platby na trhu.

V případě, že se obvinění EK potvrdí, může být Apple pokutován až do výše deseti procent z jeho ročních tržeb. Ty v posledním finančním roce dosáhly 365 miliard dolarů, což znamená, že maximální pokuta by mohla dosáhnout astronomických 36 miliard dolarů, tedy přibližně 857 miliard korun.

EK si došlápne na Apple. Kvůli mobilní peněžence

Internet a PC

Podle informací, které přinesla agentura Reuters na základě výpovědí tří nezávislých zdrojů, Apple nabízí kompromisní řešení těchto obvinění. Společnost se údajně chystá poskytnout konkurenčním firmám přístup k technologiím pro mobilní platby, které jsou klíčové pro fungování mobilních peněženek, a tím se vyhnout možnosti uložení vysoké pokuty ze strany EU.

Očekává se, že nyní bude EK získávat názory a reakce od konkurenčních společností a zákazníků. Teprve po jejich analýze se rozhodne, zda bude nabídka Applu akceptována. Oficiálně to však komisaři ještě nepotvrdili.

Uzavřený ekosystém

Platební systém Apple Pay je používán na stovkách milionů zařízení iPhone a iPad po celém světě. Komise upozorňuje na to, že Apple má na trhu s mobilními platbami dominantní postavení a že vytváří ve svých zařízeních uzavřený ekosystém, který fakticky znemožňuje ostatním vývojářům vytvořit a nabízet konkurenční platební aplikace.

„Pro integraci evropského platebního trhu je důležité, aby mohli spotřebitelé těžit z konkurenčního a inovativního prostředí plateb. Máme indikace, že Apple omezoval přístup ostatních firem k technologiím, které jsou nutné pro vývoj konkurenčních řešení pro mobilní platby na jeho zařízeních,“ konstatovala již dříve místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová. Ta má v Komisi na starosti dodržování pravidel hospodářské soutěže.

Pokud EK na návrh na urovnání nepřistoupí, může celý spor dospět až k unijnímu soudu. Případ se tak může táhnout klidně i několik let.

Anketa

Platíte v obchodech chytrým telefonem?
Ano, pravidelně.
80,6 %
Jen výjimečně, když u sebe nemám platební kartu.
2,9 %
Telefonem neplatím.
16,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 720 čtenářů.

Češi stále častěji platí mobilem či hodinkami

Finance

Reklama

Související články

Krok za krokem: Jak platit přes Apple Pay

Majitelé iPhonů či chytrých hodinek Apple Watch mohou svými přístroji od úterý bezkontaktně platit u obchodníků. Ukážeme vám krok za krokem, jak si nastavit...

Výběr článků

Načítám