Hlavní obsah

Pokut za létání s dronem výrazně přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro civilní letectví řeší stále více přestupků, kterých se lidé dopouštějí při létání s dronem. Zatímco předloni jich bylo pouze deset, loni už 88 a letos jen k listopadu 173.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nejčastěji létají výše, než je povoleno. Také se pohybují v ochranných pásmech, například v blízkosti letišť,“ uvedl Vítězslav Hezký, mluvčí Úřadu pro civilní letectví.

Drony jsou oblíbenými vánočními dárky. Noví majitelé většiny těchto strojů však před vzletem musí splnit jasně dané povinnosti, pokud se nechtějí dostat do problémů.

V období kolem Vánoc narůstá počet registrací dronů
Vítězslav Hezký, Úřad pro civilní letectví

Méně závažná provinění řeší úřad napomenutím, například když vlastník dronu nemá potřebnou registraci. Úřad může pokutovat až do výše pěti milionů korun, ale postih v řádu milionů zatím nepadl. Třeba překročení povolené výšky letu přijde provinilce většinou na deset tisíc korun.

Z hlavního nádraží na letiště v Ruzyni za čtyři minuty? Letecký ústav představil aerotaxi budoucnosti

Věda a školy

„Už jsme řešili případy, kdy člověk létal s dronem s kamerkou nad davem demonstrantů nebo nad diváky venkovního koncertu. V takových případech jdou pokuty do desítek tisíc korun,“ vysvětluje mluvčí.

Kdo si nedává pozor, může se dopustit i trestného činu, konkrétně obecného ohrožení z nedbalosti. Letos v květnu český soud poprvé trestal za létání s dronem – vietnamský stánkař Huu Kien Do si loni v říjnu natáčel dronem dopravní nehodu, a ohrozil tím zasahující vrtulník, jenž z místa odvážel zraněnou ženu. Muž odešel s 18měsíční podmínkou, pokutou 35 tisíc a propadnutím dronu. Stroj dostali hasiči z Královéhradeckého kraje.

Počet registrací narůstá

„Nyní evidujeme necelých šedesát tisíc registrovaných dronů. Každý rok jich přibude několik tisíc, v období kolem Vánoc počet registrací narůstá,“ pokračuje Vítězslav Hezký. Pouze pokud je dron označen jako hračka nebo je lehčí než 250 gramů a zároveň nemá záznamové zařízení, může s ním majitel rovnou letět a nemusí řešit administrativu.

Při pohledu na nejprodávanější drony je zřejmé, že naprostá většina z nich je vybavená kamerou. Pokud je stroj lehčí než 250 gramů, musí se majitel registrovat na stránkách Úřadu pro civilní letectví. „Dostane číslo provozovatele, které musí vytisknout a nalepit na dron, případně ho napsat nesmazatelným fixem,“ říká mluvčí. Když je stroj těžší, musí majitel vyplnit test a tím splnit „pilotní zkoušky“, minimální věk pilota je 16 let.

Vždy platí, že by člověk měl mít dron neustále na očích, neměl by létat výše než 120 metrů nad zemí a měl by se vyhýbat hustě osídleným prostorům. „Toto vše je takzvaná otevřená kategorie. Pokud chce zájemce jít nad tyto limity, spadá do specifické kategorie, ke které musíme vydat oprávnění,“ dodává Vítězslav Hezký.

Evropská unie pak od Nového roku naplno zavádí nový systém značení dronů pomocí písmene C. Stroje takto označené by měly být schopny tzv. vzdálené identifikace.

Kdo se v povinnostech nevyzná, může využít web leteckých úřadů dronald.cz. Stačí zadat, jaký má stroj a kde chce létat, a dozví se pravidla.

První přistávací plocha pro drony s poštou vznikne v Brně

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám