Hlavní obsah

AMD uvedla nové procesory se spotřebou několika Wattů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Advanced Micro Devices uvedla v pondělí nové procesory rodiny Geode LX, které jsou určeny k pohonu super-levných PC, televizí nebo počítačů do dlaně.

Článek

Čip Geode LX 800 kmitá s frekvencí 533MHz - podle AMD však přinese stejný výkon jako 800MHz ekvivalent, který vyrábí konkurenční VIA Technologies.

Geode LX 800 je klasickým x86 procesorem, což znamená, že si poradí s programy, které jsou dnes k nalezení na klasických stolních počítačích. Pro zařízení na něm založená tak odpadá nutnost vývoje speciálních programů, jako je tomu v případě takzvaných CE čipů pohánějících dnešní PDA (počítače do dlaně).

Cena AMD Geode LX 800 se i s příslušnou čipovou sadou AMD Geode CS5536 vejde do necelých 50 dolarů (přibližně 1200 korun). AMD vyzdvihuje hlavně minimální energetické nároky čipu, které jsou na úrovni 1.6Watt.   

"Jsme nadšeni novou rodinou procesorů AMD Geode LX, které podporují Windows XP a XP Embedded (Embedded = vestavěný)," sdělil Jane Gilson, vedoucí obchodního oddělení pro mobilní zařízení společnosti Microsoft.

AMD díky procesorům Geode LX zavedlo nový slogan s názevem "x86 everywhere" - x86 je všude.

Procesory Geode LX budou obsahovat i určité technologie, které dosud nebyly v případě stolních PC k vidění. Ponesou tak například šifrovací systém a integrovanou 2D grafiku. Není také vyloučeno, že se pro ně objeví přídavný 3D akcelerátor.

"Chtěli jsme, aby grafika a procesor byly pokud možno co nejblíže paměti - jediným východiskem tak bylo integrovat tyto součástky přímo do jediného čipu," sdělil Fred Weber, technický pracovník AMD.

Procesor rodiny Geode LX podrobněji:

  • Pracovní napětí: 1.2V
  • Typická spotřeba: 1.6W (2.4W TDP) při taktu 500MHz
  • x86/x87 kompatibilní jádro
  • 64-bitové rozhraní pro moduly DDR 400
  • Podpora pro MMX a AMD 3DNow! instrukce
  • Šířka vnitřní sběrnice: 9 GB/s
  • Bezpečnostní technologie: 128-bitová AES, generátor náhodných čísel
  • Podpora pro vizuální výstup o vysokém rozlišení na CRT a TFT monitory
  • Technologie výroby: 130nm

AMD představí zařízení založená na čipu AMD Geode LX během výstavy Computex, která začíná 31. května v Taipei.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám