Hlavní obsah

Šéfkuchař bez čichu a chuti. V Dubaji bude sestavovat jídelníček umělá inteligence

3:20
3:20

Poslechněte si tento článek

Dubaj

V samotném srdci Dubaje, jen několik kroků od ikonické věže Burdž Chalífa, se již letos v září otevře restaurace, která má ambici přepsat pravidla moderní gastronomie. Nový podnik s názvem WOOHOO láká na unikátní koncept, kde hlavní roli nehraje pouze kuchařské umění, ale také pokročilá umělá inteligence.

Šéfkuchař bez čichu a chuti. V Dubaji bude jídla navrhovat umělá inteligenceVideo: Reuters

Článek

Ačkoliv jídla zatím budou připravována rukama skutečných lidí, vše ostatní – od návrhu menu přes tvorbu atmosféry až po způsob obsluhy – bude mít na starost AI šéfkuchař s přezdívkou Aiman. Jeho jméno v sobě nese slovní hříčku kombinující zkratku pro umělou inteligenci (AI) a anglické slovo „man“ – muž.

Foto: Reuters

Šéfkuchař bez čichu a chuti. V Dubaji bude obsluhovat umělá inteligence

Podle agentury Reuters jde o vůbec první gastronomický projekt tohoto rozsahu, kde hlavním kreativním mozkem a vlastně i šéfkuchařem není člověk, ale jazykový model umělé inteligence, navržený přímo pro kulinářské účely.

Globální databáze chutí

Aiman je výsledkem několikaletého vývoje, který spojil data z výživového výzkumu, molekulární gastronomie a kulinářské tradice z desítek zemí. V jeho databázi se nachází přes tisíc receptů z celého světa, důkladně analyzovaných z hlediska chutí, struktur i chemického složení surovin.

„Aiman nedokáže ochutnat ani ucítit vůni pokrmu, ale jeho síla spočívá v analytickém rozkladu jídla na nejmenší senzorické složky – kyselost, texturu, umami, sladkost a další chuťové profily. Na jejich základě pak sestavuje zcela originální kombinace,“ uvedli jeho tvůrci.

Návrhy nových jídel, které umělá inteligence vytváří, pak přebírá tým kuchařů vedený uznávaným dubajským šéfkuchařem Reifem Othmanem. Ten s týmem recepty ochutná, vylepší a finálně doladí pro servírování hostům.

Aiman spolupráci s lidmi popsal – skrze další AI rozhraní – jako proces vzájemného učení: „Zpětná vazba kuchařů mi pomáhá lépe chápat, co skutečně funguje mimo rámec čistých dat,“ uvedl při virtuálním rozhovoru.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Nová restaurace bude jen několik kroků od ikonické věže Burdž Chalífa.

Cílem není nahradit člověka, ale inspirovat

Zakladatelé restaurace zdůrazňují, že Aiman není hrozbou pro tradiční gastronomii, nýbrž jejím doplňkem. Jeho úlohou je přinést nový úhel pohledu, originální nápady a experimenty, na které by běžná kuchyně jen těžko hledala čas.

Kromě kreativity má AI model také praktické ambice – vyvíjet recepty, které maximálně využívají často opomíjené či vyřazované suroviny, jako jsou zbytky masa, kostí nebo tuk. Tento přístup by mohl výrazně přispět ke snížení kuchyňského odpadu a celkovému zlepšení udržitelnosti v gastronomii.

„WOOHOO má být nejen o zážitku, ale i o zodpovědném přístupu k budoucnosti jídla,“ uvedl jeden z investorů. V delším časovém horizontu plánují autoři licencovat Aimana dalším podnikům po celém světě, čímž by se jeho přínos mohl rozšířit do globální gastronomie.

Kulinářská laboratoř budoucnosti

Spojení luxusu, inovace a technologické vyspělosti dělá z Dubaje ideální místo pro start projektu tohoto typu. WOOHOO tak nebude jen restaurací, ale i živou laboratoří, kde se budou testovat možnosti budoucího stravování.

Zda si restaurace získá srdce hostů, se ukáže už na podzim. Jedno je ale jisté – svět gastronomie se právě chystá vstoupit do nové éry, kde kreativitu lidské ruky doplní výpočetní síla neuronových sítí.

Výběr článků

Načítám