Hlavní obsah

Tři dny potáhnou na Brno jako vojáci na sklonku druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Konec druhé světové války s následnou obnovou Československa si třídenním tažením z Hrušek na Břeclavsku do Brna připomenou počátkem příštího týdne od pondělí do středy tři desítky milovníků vojenské historie. Čeká je 90 kilometrů dlouhá pouť v sedlech koní a v dobové sovětské a německé vojenské technice.

Foto: Acaballado

Skupina 30 milovníků vojenské historie vyrazí v pondělí z Hrušek na Břeclavsku na třídenní tažení do Brna. Pojedou na koních i v dobové vojenské technice. Akce je připomínkou konce druhé světové války.

Článek

Cesta vyvrcholí ve středu slavnostním nástupem a pietní chvílí na Ústředním hřbitově Brno, kde odpočívají padlí vojáci.

„Akce je inspirována přesuny vojsk na konci války. Pochod byl naplánován na základě materiálů zpracovaných v knize Osvobození jižní Moravy 1945, jejímiž tvůrci jsou Vlastimil Schildberger starší a mladší,“ řekl Novinkám tvůrce projektu Ivan Vystrčil ze spolku Acaballado.

Foto: Acaballado

Při tažení na Brno se veřejnost může těšit na bitevní scénky představující stahující se wehrmacht a postupující spojenecká vojska.

Příprava na kulaté výročí

V obcích, jimiž bude konvoj projíždět, tým uspořádá bitevní scénky, v nichž budou moci diváci sledovat, jak wehrmacht ustupuje před spojeneckými vojsky tvořenými Rudou armádou, rumunským vojskem a samozřejmě Čechoslováky bojujícími za svoji vlast.

FOTO: Konvoj svobody přijel do Prahy

Domácí

Trasa vede z Hrušek do Moravského Žižkova, Morkůvek a dále přes Vrbice, Kobylí, Borkovany, Těšany, Žatčany, Nesvačilku, Telnice, Sokolnice, Modřice – a končí na brněnském Ústředním hřbitově.

Foto: Acaballado

Tažení na Brno potrvá tři dny, jde o 90 kilometrů dlouhou trasu. Pochod bude prokládán bitevními ukázkami.

Projekt vznikl v letošnímu 79. výročí konce druhé světové války. „Letos je to taková příprava na příští rok, kdy oslavíme již 80 let od chvíle, kdy se Československo podařilo za cenu obrovských ztrát na životech nejen osvobodit, ale i obnovit. Připravujeme k tomu bohatý program,“ doplnil Vystrčil.

Cílem bude nejen diváky pobavit, ale i poučit o minulosti.

Uctí padlé vojáky i koně

Tažení se zúčastní i dvanáct jezdců na koních v dobových vojenských kostýmech, a to na připomínku toho, že tato ušlechtilá zvířata umírala na bojištích se svými jezdci – doslova po stovkách. Jen v bitvě u Lanžhotu na Břeclavsku, kterou začalo osvobozování Moravy, jich zahynulo přes 2000.

„Poputujeme přes Moravský Písek a následně přes Morkůvky, kde mají svůj památník nejen padlí vojáci, ale kde neschází ani pomník padlým koním,“ doplnil Vystrčil.

Foto: Acaballado

Akce je přípravou na příští rok, kdy se s ohledem na 80. výročí od konce druhé světové války uskuteční ve větším rozsahu.

Události z jara 1945 patří bezesporu k nejvýznamnějším milníkům novodobé historie. Armády Sovětského svazu, rumunského království a československého sboru tehdy na jihu Moravy sváděly kruté boje se zbytky německé a maďarské armády. Ustupující jednotky se snažily zabránit osvoboditelům v přístupu do Bavorska.

Bojovalo se o každou moravskou vesnici.

Osvobození Rudou armádou? Československo se stalo gubernií obludného sovětsko-ruského impéria

Historie

Výběr článků

Načítám