Hlavní obsah

Knihovna 300 let ukrývala rukopis Alžběty I.

Právo, BBC, rei

Rukopisný text královny Alžběty I., poslední panovnice z rodu Tudorovců, jež v letech 1558 až 1603 vládla Anglii a Irsku, se po třech stoletích našel v knihovně Lambethského paláce, oficiálního sídla arcibiskupa z Canterbury v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Lambethský palác

Článek

Jedná se o 42stránkový překlad Letopisů římského historika Tacita o vysoké politice. Při svém bádání na něj narazil literární vědec, jehož zaujal specifický druh papíru, který u dvora v poslední dekádě 16. století používal jen vybraný okruh lidí.

„Na dvoře byl pouze jediný překladatel, jemuž současníci přisuzovali překlady Tacita, tím, kdo u překladů používal stejný papír jako při soukromé korespondenci, byla královna,“ řekl BBC objevitel John-Mark Philo.

Jako doklad mu posloužily i iniciály G. B, objevující se také v dopisech Alžběty I., jíž byla údajně historie starověku koníčkem.

Královna měla neúhledné písmo

Text sepsal písař, doplňují ho však poznámky a opravy prokazatelně královniným, ne právě úhledným písmem.

Shakespeare napsal jen polovinu Jindřicha VIII., potvrzuje studie českého lingvisty

Věda a školy

„Čím výše jste byli na společenském žebříčku v tudorovské Anglii, tím nevzhlednější mohlo být vaše písmo. V očích královny to byl problém ostatních, aby ho rozluštili,“ vysvětlil Philo.

Reklama

Související témata:

Související články

Syfilis řádila v Evropě už před Kolumbem

Syfilis, ničivá pohlavní nemoc, která až do nástupu antibiotik devastovala lidské pokolení, není „dovozem“ z Ameriky, jak se dosud soudilo. Dokázali to...

Výběr článků

Načítám