Hlavní obsah

Shakespeare napsal jen polovinu Jindřicha VIII., potvrzuje studie českého lingvisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Londýn

Historici již dlouho mají za to, že svou hru Jindřich VIII. anglický dramatik William Shakespeare nenapsal sám. Studie lingvisty Petra Plecháče z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR nyní naznačuje, že takřka stejným dílem jako „bard z Avonu” se na tvorbě podílel jeden z jeho současníků, John Fletcher. Jeho rukopis v textu z počátku 17. století identifikoval nový algoritmus.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo John Fletcher, vpravo William Shakespeare

Článek

Drama o anglickém králi Jindřichu VIII. přineslo oproti dřívější Shakespearově tvorbě stylistický odklon, badatelé se však zatím neshodli na tom, kdo se kromě rodáka ze Stratfordu nad Avonou na hře podílel.

Fletchera jako možného spoluautora označil už v 19. století britský akademik James Spedding, uvedla televize CNN.

Byl Shakespearův král Richard III. nelidským vrahem i ve skutečnosti?

Historie

Lingvista Plecháč při výzkumu na toto téma zkombinoval analýzu slovní zásoby a veršování s metodami strojového učení. Jím „vytrénovaný” algoritmus divadelní hru zkoumal z různých úhlů, od frekvence jistých slov, přes používání stažených tvarů až po rytmické vzorce.

Podle výsledků studie jsou první dva výstupy v prvním z pěti dějství nezpochybnitelně dílem Shakespeara, avšak další čtyři výstupy prý napsal Fletcher. Společně pak měli autoři napsat část třetího dějství, zatímco většina pátého dějství nese Fletcherův rukopis.

Mohl pomáhat i třetí autor

Fletcher společně se Shakespearem působil v prestižní divadelní společnosti Služebníci královi (King's Men). Spolupracoval také s Philipem Messingerem, kterého někteří historici rovněž označili za spolutvůrce Jindřicha VIII.

Tuto hypotézu Plecháčova zjištění nepotvrzují. Naznačují ale podíl neznámého autora na čtvrtém dějství, které prý neodpovídá ani Fletcherovu, ani Shakespearovu stylu.

Reklama

Výběr článků

Načítám