Hlavní obsah

„Gagarin v sukni“. Let první ženy do kosmu slaví 60 let, úplně úspěšný nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ženou ve vesmíru, ale také jedinou ženou v historii, která se na Zemi z oběžné dráhy dívala z vesmírné lodě úplně sama, se stala Valentina Těreškovová. V lodi Vostok 6 odstartovala 16. června 1963, na orbitě strávila téměř tři dny a 48krát obletěla planetu. Později se ale ukázalo, že se její let tak docela nepovedl. Během něj si stěžovala na únavu i na zdravotní problémy a měla potíže s plněním úkolů.

Foto: ČTK

První sovětská kosmonautka Valentina Těreškovová na archivním snímku

Článek

„V neděli 16. června 1963 se do vesmíru podívala první žena světa – sovětská tkadlena, výsadkářka a komsomolská funkcionářka, šestadvacetiletá Valentina Těreškovová,“ vypráví popularizátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti.

Její let skončil po necelých třech dnech, z první sovětské kosmonautky se podle Halouska stal „Gagarin v sukni“, propagandistická loutka představující úspěšnou a dokonalou socialistickou ženu.

„Její kosmický let ale tak úspěšný a dokonalý nebyl – Těreškovová velkou část letu proplakala a prospala, stěžovala si na nepřekonatelnou únavu, splnila jen minimum z naplánovaných úkolů,“ dodal tuzemský odborník.

Dva osudové lety Jurije Gagarina

Historie

Zpět na Zemi přistála 19. června, stejně jako před ní i Jurij Gagarin ovšem ne v kabině, ale na padáku – první sovětští kosmonauti se museli v konečné fázi návratu katapultovat.

Při opouštění kabiny Vostok 6 krátce před přistáním se silně udeřila o hranu katapultovacího otvoru a způsobila si šrámy a modřiny v obličeji. Modřiny pak museli propagandisté zakrýt a vyretušovat.

Šéf sovětského kosmického programu nebyl nadšený

První kosmonautka světa se tedy, podobně jako o dva roky dříve Gagarin, stala vítanou zbraní moskevského režimu v kosmickém souboji s Amerikou. Těreškovová cestovala po spřátelených zemích, její první zastávkou při zahraničním turné bylo Československo.

Foto: ČTK

Valentina Těreškovová v roce 1963 v Praze

Šéf sovětského kosmického programu Sergej Koroljov ale příliš nadšený nebyl. „Více žen v kosmu? Nikdy!“ traduje se jeho výrok.

Další žena, Světlana Savická, se do vesmíru vypravila až o 19 let později. A první Američanka, Sally Rideová, ještě rok po ní.

Zemřela první Američanka ve vesmíru Rideová

Amerika

Po 60 letech od výpravy do kosmu je každopádně Valentina Těreškovová poslední živou osobou mezi prvními 20 pozemšťany, kteří se vydali do kosmického prostoru. Do něj se podívala jako desátá z celého světa a šestá z tehdejšího SSSR.

Foto: ČTK

Kosmonautka Valentina Těreškovová ve skafandru

České Budějovice sebraly Těreškovové čestné občanství

Domácí

Remkův let učinil z Československa třetí zemi, jejíž občan se vydal do kosmu

Historie

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám