Hlavní obsah

Francis Gary Powers: Špion, který zaujal i Spielberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v únoru to bylo šedesát let od chvíle, kdy v Berlíně proběhla slavná výměna špionů. Z jedné strany Glienického mostu kráčel sovětský agent Rudolf Ivanovič Abel, z druhé americký pilot Francis Gary Powers, jehož příběh se dostal do filmu Stevena Spielberga Most špionů. U příležitosti letošního výročí navštívil Evropu letcův syn Gary Powers mladší.

Foto: ČTK, Novinky

Toužil být dopravním pilotem, ale stal se z něj jeden z nejznámějších špionů.

Článek

Ten ještě nebyl na světě, když letadlo pilotované jeho otcem sestřelila sovětská raketa. Bylo to poblíž Sverdlovsku a nikdo tehdy netušil, jaké události sestřelení výzvědného letadla rozpoutá.

Francis Gary Powers mladší, který svůj život zasvětil boji proti obnovení studené války a spuštění nové železné opony, se narodil v roce 1965. Tři roky po té, co byl jeho slavný otec propuštěn ze sovětského vězení a vyměněn do USA.

„Vyrůstal jsem v Jižní Kalifornii a prožíval normální dětství,“ vzpomíná sedmapadesátiletý Gary Powers junior. „Lezl jsem po horách, jezdil na kole, chytal ryby, chodil na procházky. Byl jsem si vědom toho, že můj otec byl pilot, a rozuměl jsem tomu, že byl v sovětském vězení a byl špionem. Ale protože jsem byl dítě, nechápal jsem plno dalších věcí. Měl jsem pocit, že tohle otcové prostě dělávají.“

Podcast Historie

Malé i velké příběhy českých i světových dějin vás přesvědčí o tom, že historie je učitelkou života. Vychází každou druhou neděli.

To se však změnilo 1. srpna 1977. Helikoptéra řízená jeho otcem měla havárii a zřítila se poblíž Los Angeles. Pilot nepřežil. Až tehdy se jeho dvanáctiletý syn začal více zajímat o život svého táty.

Foto: ČTK

Legendární výměna špionů proběhla před šedesáti lety na Glienickém mostě. Podle této události byl natočen film Most špionů.

Začal si uvědomovat otcovu roli v americké historii a pustil se do studia jeho dopisů, deníků a také četných záznamů soudních jednání. Díky tomu se dozvěděl hodně o atmosféře studené války, železné oponě, propagandě a všudypřítomném podezírání, kterému musel jeho otec čelit. Pochopil, že to byl vyzvědač, jehož smůlou bylo, že padl do rukou nepřátel. To mu rodná země dlouho nechtěla odpustit.

Co všechno musel Francis Gary Powers přetrpět a jak na něho vzpomíná jeho syn? To se dozvíte v dalším dílu našeho historického podcastu. Pustit si jej můžete v úvodu článku v audio přehrávači.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Reklama

Výběr článků

Načítám