Hlavní obsah

Dění ze 17. listopadu v pražských ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novinky vám po celý čtvrtek 17. listopadu nabízely aktuální dění z připomenutí Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studenstva. Vedle toho se především v Praze konalo několik demonstrací.

Oslavy 17. listopadu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Tímto se s vámi loučíme a děkujeme za přízeň.

19:50 - Skupina demonstrantů z Kavčích hor nyní dorazila na Národní třídu. Znovu opakovala hesla „Demisi“ a „Fiala do vězení“. Znovu se chtějí sejít na demonstraci v Praze 14. ledna.

18:57 - Demonstrace u sídla České televize na Kavčích horách skončila, zhruba tisícovka lidí, která vydržela do konce demonstrace, se vydala zpět do centra Prahy.

18:30 - Pořadatel demonstrace na Kavčích horách Ladislav Vrabel se zřejmě nejvýrazněji zapsal větou při svém proslovu k demonstrantům: „Kdybyste tu našli nějakého provokatéra, udělejte kolem něj kroužek a začněte volat: ‚Provokatér, provokatér.‘“

18:05 - Policie omezila na demonstraci u sídla České televize na svobodě jednoho člověka. Ze zhruba 10 tisíc demonstrantů v úvodu demonstrace nyní u Kavčích hor stojí už jen 1500 lidí.

17:36 - Jeden z největších symbolů sametové revoluce, tedy píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu, si nedobrovolně museli vyslechnout demonstranti u sídla České televize na Kavčích horách, protože jim někdo ze střechy jedné z budov ČT píseň přenesl pomocí silného reproduktoru.

17:11 - Symbolicky v 17:11 zazpívala na Národní třídě Modlitbu pro Martu Berenika Kohoutová.

Modlitba za Martu na Národní tříděVideo: Novinky

17:08 - Ke kritice své přítomnosti na akci Pochod za demokracii už se vyjádřila i bývalá rektorka Mendelovy univerzity a prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

„Na akci jsem byla pozvána, a to i s prosbou, abych stála v čele průvodu. Pozvání jsem s velikou radostí přijala. Chápu, že máte ve volbách jiného kandidáta, i když to tak navenek nemá vypadat, ale zkuste hrát fér. Hezký svátek,“ napsala na Twitteru v narážce na skutečnost, že partnerem Witowské je bývalý diplomat Petr Kolář, který se podílí na prezidentské kampani Petra Pavla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Centrem Prahy prošel 17. listopadu 2022 Pochod za demokracii. Na snímku Vít Rakušan, Dana Drábová, Danuše Nerudová.

16:56 - Na náplavce Hollar byla v den oslav výročí sametové revoluce odhalena čtvrtá pražská lavička Václava Havla. Lavička, připomínající odkaz jedné z nejvýraznějších postav české historie, je umístěna kousek od kavárny Slavia, kam dramatik, disident a první polistopadový prezident Havel rád chodíval.

16:51 - K protestujícím před Českou televizí promluvil i Reiner Fuellmich, německý právník, který je dle svých slov specialistou na ochranu spotřebitele v Německu a v americké Kalifornii. Fuellmich byl po dobu koronavirové pandemie již několikrát usvědčen ze lží, které často přebírají dezinformační weby. Tvrdil například, že během pandemie nedošlo na světě k nadměrné úmrtnosti. V minulosti Fuellmich šířil konspirační teorie o škodlivosti 5G sítích.

16:44 - V čele průvodu Pochod za demokracii z Albertova je mimo jiné bývalá rektorka Mendelovy univerzity a prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Její přítomnost zkritizovala jedna z ambasadorek pochodu, novinářka Světlana Witowská.

„Škoda, že si spletla pochod s kampaní, a ač nebyla ambasadorkou, obsadila čelo průvodu,“ napsala na Twitteru. Organizátoři si prý akci nepřáli spojovat s žádným z kandidátů na Hrad.

Na její tweet reagoval obratem manžel Nerudové Robert: „Fakta: Dana byla ambasadorkou. Vy jste stála vedle nás, takže jste byla taky v čele.“

16:24 - Diletanti, demisi! volají demonstranti směrem k vedení České televize. Ovace si vysloužily někdejší šéfka zpravodajství České televize Jana Bobošíková a někdejší členka Rady ČT Hana Lipovská.

15:53 - Protestní průvod dorazil k sídlu České televize. „Chceme pouze čistou pravdu, ne tu vládní propagandu. Děláte to okatě, běžte radši k lopatě,“ vymezují se například demonstranti vůči veřejnoprávní televizi.

15:43 - Památku 17. listopadu přišel uctít i prezidentský kandidát Petr Pavel. „Musíme se snažit, aby demokracie demokracií zůstala. A pokud možno bez přívlastků. Kdykoliv se nám to může drolit, případně vymknout z ruky,“ uvedl s tím, že je demokracie ohrožena v poslední době čím dál tím víc. „Mnozí politici vidí úspěch v tom, že rozdělí společnost a na základě toho se dostanou k funkcím. To je podle mě velké riziko,“ míní.

Petr Pavel na Národní tříděVideo: Novinky

„Minulost nezměníme, můžeme se z ní ale poučit a můžeme se chovat tak, aby se už nikdy neopakovalo to špatné, co jsme zažili,“ dodal.

15:25 - Protestní průvod mířící k sídlu České televize blokuje provoz na pražské magistrále směrem ven z města. Dopravní podnik kvůli uzavřené magistrále odklání náhradní dopravu za metro C.

14:57 - Na Albertově začíná akce Pochod na podporu demokracie s názvem ČR stojí na straně napadené Ukrajiny. Pochod se vydá z ulice Na Slupi přes Karlovo náměstí na Národní třídu a skončí na náměstí Jungmannově.

Podpora demokracie, ČR stojí na straně napadené Ukrajiny.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

14:41 - Demonstranti kromě českých vlajek nesou i portréty členů vládní koalice zobrazené v pytlích na mrtvoly v narážce na portrét Vladimira Putina, které dříve vyvěsilo Ministerstvo vnitra.

14:20 - Účastníci protestního shromáždění, které svolal organizátor protivládních demonstrací Vrabel, se vydali k České televizi. Demonstranti se momentálně nachází u Národního muzea.

14:05 - Na Letné uspořádalo protestní akci Hnutí PES (Dříve Chcípl PES). Na akci, která kvůli počasí začala se zhruba hodinovým zpožděním, dorazila pouze necelá stovka lidí.

12:55 - Po Vltavě pluje žlutý člun, podobný tomu, který při letních dovolených rád využívá český prezident Miloš Zeman. Vlaje na něm bílý transparent s černým otazníkem. K akci se zatím nikdo nepřihlásil, zřejmě se však autor, či autoři, snažili poukázat na tradiční absenci hlavy státu při oslavách Dne boje za svobodu a demokracii.

Foto: Jakub Kuneš

„Prezidentský“ člun na Vltavě

Po Vltavě pluje „Zemanův“ žlutý člun

Domácí

12:25 - Další uchazeč o prezidentskou funkci, odborový předák Josef Středula na místě piety prohlásil, že lidé, u kterých byla potvrzena spolupráce s StB, by měli podobná místa obloukem míjet. „Nevěřím jim, protože se s režimem spolčili. Pracovali pro něj aktivně, nikoliv pasivně. Myslím si, že by se měli spíš stydět a omlouvat se takřka každý den,“ řekl.

Danuše Nerudová a Josef Středula na Náměstí MíruVideo: Novinky

12:04 - Premiéra Fialu vítal na Národní třídě potlesk, ale i výkřiky „Fiala je kolaborant“.

12:02 - Dvojité výročí 17. listopadu připomíná nacistickou i komunistickou totalitu a nesamozřejmost i křehkost svobody a demokracie.

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Vaněk: Prožíváme víc historických momentů než v roce 1989

17. listopad

Ukazuje na to, že je třeba o svobodu a demokracii pečovat, řekl na pražské Národní třídě premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj si je naprostá většina mladých lidí vědoma významu svobody a demokracie. To je pro celou českou společnost naděje, že si je zachováme, dodal.

Petr Fiala na Národní tříděVideo: Novinky

11:43 - Na Národní třídu si přišli připomenout události 17. listopadu 1989 také uchazeči o post prezidenta, a to Karel Janeček, Marek Hilšer a Pavel Fischer.

Pavel Fischer, Marek Hilšer a Karel Janeček na Národní tříděVideo: Novinky

10:54 - Uctít památku 17. listopadu přišla i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s dalšími členy vedení Sněmovny. Ještě jednou by měla k památníku přijít dnes v 11:00 s dalšími lídry koalice Spolu.

Miroslava Němcová a Markéta Pekarová Adamová na Národní tříděVideo: Novinky

10:42 - Předseda lidovců Marian Jurečka položil květiny u pamětní desky na Národní třídě. Poděkoval všem, kteří dokázali vzdorovat komunistickému režimu.

10:37 - Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila je třeba si připomínat minulost, aby Česká republika neztratila svobodu a demokracii. Dnes jsou podle něho snahy vzpomínky na totalitu zkreslit. „Největší nebezpečí, kterému čelíme, je, že si zkreslíme minulost,“ řekl Vystrčil. Parafrázoval knihu 1984 britského spisovatele George Orwella, že kdo ovládá minulost, ovládne budoucnost. Podle Vystrčila je třeba připomínat pravou tvář komunistického totalitního režimu, který znemožňoval lidem svobodně se vyjadřovat nebo studovat.

Miloš Vystrčil, Jiří Drahoš a Jiří Růžička na Národní tříděVideo: Novinky

10:32 - Rakušanovu přítomnost doprovázeli někteří přítomní lidé výkřiky: „Hanba vládě“ a „Rakušan je fašista“. Podle Rakušana je výdobytkem demokracie i to, že si každý může vykřikovat co chce. „Jenom je potřeba za demokracii bojovat před lidmi, kteří nálepkují a podléhají propagandě, která našemu státu škodí,“ komentoval výkřiky Rakušan.

10:19 - „Největším nebezpečím pro demokracii jsou líní demokraté, lidé, kteří ten systém berou jako samozřejmost a ve chvíli, kdy přicházejí problémy a konfrontace, tak nejsou ochotni se za něj postavit. Pokud jsem v posledních měsících vnášel do veřejného prostoru kontroverzní témata, tak si myslím, že je to namístě. Je namístě definovat zlo, je namístě definovat, že tady máme jednoho agresora,“ uvedl na Národní třídě předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Jako chráněná osoba. Česká policie dělá ochranku visícímu Putinovi

Krimi

10:02 - Představitelé STAN položili květiny u pamětní desky 17. listopadu na Národní třídě. Doprovázelo je překřikování příznivců a odpůrců vlády.

Vít Rakušan na Národní tříděVideo: Novinky

9:58 - Na Národní třídu dorazil předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s místopředsedkyní sněmovny Olgou Richterovou a ministrem zahraničí Janem Lipavským. Podle něj dnešek připomíná, že svoboda není zadarmo.

Ivan Bartoš, Jan Lipavský a Zdeněk Hřib na Národní tříděVideo: Novinky

9:50 - Předseda ČSSD Šmarda uctil na Národní třídě památku 17. listopadu 1989. Podle něho je demokracie ohrožena, když slábne společenská soudržnost.

Anketa

Chtěli byste opět žít v socialismu?
Ano
37,1 %
Ne
61 %
Nevím
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44682 čtenářů.

9:45 - Řečníci u Hlávkovy koleje připomněli oběť studentů z roku 1939 i solidaritu tehdejších škol v zahraničí. Vyzdvihli pomoc dnešních studentů Ukrajině.

9:22 - Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém twitterovém příspěvku poděkoval všem, kteří ctí hodnoty demokracie. „Jsem hrdý na to, že naše vláda stojí a vždy bude stát na straně demokracie, o kterou jsme v listopadu 1989 usilovali,“ napsal Fiala.

8:40 - Na dotaz novinářů se Babiš vyjádřil ke své komunistické minulosti: „Svou komunistickou minulost nezakrývám, já jsem byl řadový člen strany, na to nejsem pyšný, ale nebyl jsem aktivní. A co se týče toho StB, já bych jenom znovu zopakoval, že my jsme měli tady podniky zahraničního obchodu, tam pracovaly statisíce lidí, StB nás hlídala, abychom nekradli, byl nějaký režim. A já odmítám, že bych spolupracoval, nikdy jsem nic nepodepsal, neexistuje žádný dokument, kde by bylo moje jméno.“

8:20 - „Přišli jsme vzdát úctu těm hrdinům, kteří bojovali proti totalitnímu režimu a těm demonstrantům, kteří tady byli zmláceni komunistickou policií. Pro moji generaci to znamená strašně moc, protože my jsme zažili ten režim, my jsme věděli, jak to fungovalo,“ řekl Babiš na pietním místě novinářům.

8:10 - Odpůrci Babiše přivítali s transparentem „Květiny od StBáků a normalizačních komunistů tady nechceme!“.

Foto: Novinky

Transparent, který vítal na Národní třídě Andreje Babiše.

8:00 - U památníku na Národní třídě v Praze položil květiny předseda hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš. Několik lidí na něj křičelo. Ozývalo se například: „Nechceme tady estébáka“.

Andrej Babiš na Národní třídě 17. listopaduVideo: Novinky

7:35 - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zveřejnil na svém Twitteru video, ve kterém připomněl události 17. listopadu.

Tradičně už od brzkých ranních hodin pokládají vrcholní představitelé koaličních i opozičních stran i další současné či bývalé špičky z politického či společenského dění květiny, věnce či svíčky u památníku na Národní třídě v Praze. Místo je symbolem, právě zde byla před 33 lety tehdejšími bezpečnostními složkami násilně potlačena demonstrace, což odstartovalo sametovou revoluci.

V době od 10:00 do 10:30 se tam koná pietní akt k uctění památky obětí komunismu. V symbolický čas 17:11 zazní u pietního místa píseň Modlitba pro Martu.

V 10 hodin se uskuteční vzpomínková akce u Hlávkovy koleje v Praze k uctění památky studentů, kteří se v roce 1939 stali obětí nacistické perzekuce, a k připomenutí událostí z roku 1989. Na něj navazuje vzpomínková slavnost u památníku Jana Opletala a dále oslavy výročí 17. listopadu v prostoru ulic Studničkova, Votočkova, Hlavova a na Albertově. Program vzpomínkového aktu na Albertově potrvá po celý státní svátek.

Václavské náměstí v Praze zaplní od 16:30 do 22:00 hudba Koncertu pro budoucnost. Letos na pódiu vystoupí ruské aktivistky Pussy Riot a čeští umělci Lenka Dusilová, David Koller nebo Ben Cristovao.

17. listopad 2023: Jaké vzpomínkové akce letos proběhnou

17. listopad

V Praze se ve čtvrtek uskuteční řada demonstrací či happeningů. Nezisková organizace Milion chvilek pro demokracii pořádá happening k blížícím se prezidentským volbám na Staroměstském a Hradčanském náměstí. Na Můstku je plánované shromáždění na podporu Evropské unie, které pořádá spolek Pulse of Europe, z. s.

Hnutí PES plánuje od 12 hodin na pražské Letné akci s názvem „Setkání svobodných občanů… aneb Žádné politické proslovy, žádná pódia, ale pokec u piva či kávy“. Na Malostranském náměstí by se měla konat demonstrace proti drahotě pořádaná politickou stranou Česká suverenita.

Akci s názvem Vyjádření politických postojů k současnému vedení země svolal protivládní aktivista Ladislav Vrabel. Pochod je naplánován z centra města přes Nuselský most až před budovu České televize. Účast je odhadována na 30 tisíc lidí. Před budovou ČT se má konat také demonstrace na „Vyjádření podpory nezávislosti ČT“.

Státní svátek Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva se v Česku vztahují ke dvěma historickým milníkům, jež od sebe dělí půl století: uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 a začátek sametové revoluce 17. listopadu 1989.

Výběr článků

Načítám