Hlavní obsah

Staročeské podvodnice - jemné cukroví s neobvyklým kynutím

Staročeské cukroví podvodnice získalo svůj název podle způsobu kynutí těsta, ke kterému dochází pod vodou. Tento neobvyklý postup dodává těstu jedinečnou křehkost a jemnost, kterou si zamilujete hned po prvním soustu. Podvodnice patřily mezi nejoblíbenější recepty babičky cukráře a kadeřníka Honzy Jirky, který nám prozradil rodinný recept.

Upečte si skvělé cukroví s kadeřníkem Janem JirkouVideo: Novinky

Článek
INGREDIENCE
250 g másla
250 g hladké mouky
7 g droždí
trošku soli
cukr moučka na obalení

POSTUP:

  1. Nejprve dáme do mísy mouku, do ní promícháme droždí a lehce osolíme. Poté přidáme máslo a ručně uhněteme těsto, které necháme hodinu odpočinout zcela ponořené ve vodě, poté otočíme a necháme další hodinu odpočívat. Lze ho nechat kynout i celou noc v lednici.  
  2. Následně těsto rozválíme na pomoučněné ploše a vykrajujeme požadované tvary. Neválíme příliš na slabo, odhadem tak kolem půl centimetru.  
  3. Přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut na 180 stupňů.
  4. Po vyjmutí obalíme v cukru. 

Výběr článků

Načítám