Článek
INGREDIENCE | |
---|---|
100 g olomouckých tvarůžků | 100 g květáku |
100 g másla | 30 g hladké mouky |
1 cibule | 1 lžička drceného kmínu |
100 g mrkve | 2 snítky libečku |
50 g celeru | sůl a pepř |
50 g petržele (kořen) | |
Dokončení: | |
čerstvé bylinky (pažitka, petrželka) |
POSTUP:
- Rozpusťte polovinu másla, přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu a za stálého míchání ji opékejte, až začne chytat barvu. Přilejte 1,5 l vody (nebo zeleninového vývaru), přidejte libeček, osolte, opepřete a povařte asi 10-15 minut.
- Na pánvičce rozpusťte druhou polovinu másla, přisypejte mouku a připravte tmavší jíšku. Přidejte pokrájené tvarůžky a kmín.
- Za stálého odškrabování vařečkou je nechte rozpustit a krátce zasmahněte. Nechte chvíli zchladnout.
- Ze vzniklé hmoty vykrajujte lžičkou malé noky a pokládejte je rovnou do hotové polévky na talíři. Nakonec posypejte čerstvými bylinkami.
TIP: K zelenině můžete přidat kousek brokolice, kedlubny, hrst hrášku nebo pár stonků chřestu.