Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 vejce | 2 hrnky polohrubé mouky |
3/4 hrnku krupicového cukru | 3 lžičky prášku do pečiva |
1/2 hrnku oleje | špetka soli |
1 hrnek mléka | 1 lžička nastrouhané citronové kůry |
5 lžic bezového sirupu (+ 5 lžic na pokapání) | |
Na krém: | |
250 g mascarpone | moučkový cukr |
200 ml smetany ke šlehání (min. 30%) | citronová šťáva podle chuti |
3–4 lžíce bezového sirupu |
POSTUP:
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte olej, mléko a bezový sirup, vše promíchejte. Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou.
- Nalijte do vymazané a vysypané formy nebo pečicím papírem vyloženého pekáčku. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C (v horkovzdušné na 160 °C) asi 30–35 minut, nebo dokud špejle nevyjde suchá. Ještě horký korpus propíchejte špejlí a pokapejte bezovým sirupem. Nechte vychladnout.
- Na krém vyšlehejte mascarpone se smetanou a sirupem do pevné konzistence, přidejte cukr a citronovou šťávu podle chuti a pak jím rovnoměrně potřete buchtu.
TIP: Do krému vmíchejte i pár rozmačkaných jahod – dodají mu barvu a svěžest. Hotový dezert ozdobte čerstvými květy bezu a plátky jahod.