Článek
Měsíc únor je každoročně obdobím, kdy si mnoho Čechů dává pauzu od pití alkoholu, a řada z nich při tom zjistí, že alkohol ve svém životě již opravdu nepotřebuje a že se lze velmi dobře bavit s přáteli i bez něj. A to i vzhledem k tomu, že mnoho chutí oblíbených alkoholických nápojů je k mání i bez alkoholu.
Dnes si můžete dopřát nealkoholické pivo, víno, sekt, ale i stále populárnější prosecco, jejichž chutě jsou kolikrát od těch alkoholových verzí k nerozeznání. Někteří lidé mohou např. víno nahradit i jinými kvašenými nápoji, např. kombuchou. Výbornou variantou ale může být i mošt z černého bezu.
Vzdát se nemusíte ani oblíbených míchaných koktejlů. Jednak dnes lze již sehnat i bezalkoholové variace na tvrdý alkohol, ale také přibývají nové receptury koktejlů, které uchvátí svou chutí a jedinečností, aniž by musely napodobovat chuť tradičního koktejlu s alkoholem.
Inspirovat se můžete i našimi recepty.
Suché Česko

Suché Česko
| INGREDIENCE | 
|---|
| 10 cl Mattoni perlivé | 
| 10 cl jablečného moštu | 
| 2 cl medové vody | 
| 1 cl citrónové šťávy | 
| Citronová kůra (na ovonění) | 
| Na ozdobu: sušené jablko, skořice celá | 
POSTUP:
- Odměřte jablečný mošt, přidejte medovou vodu a čerstvou citronovou šťávu.
 - Základ dobře promíchejte lžící, sklenici naplňte ledem, doplňte Mattoni perlivou, a ještě lehce promíchejte.
 - Mírným zmáčknutím citronové kůry drink ovoňte a zdobte sušeným jablkem a celou skořicí.
 
Winter Spritz s rozmarýnem

Winter Spritz s rozmarýnem
| INGREDIENCE | 
|---|
| 50 ml Crodina | 
| 100 ml perlivé vody | 
| 100 ml Prager´s Kombucha Original | 
| Pár kostek ledu | 
| Snítka rozmarýnu | 
| Na ozdobu a dochucení: citrusy (limeta, grep, pomeranč) | 
POSTUP:
- Do sklenice nalijte crodino a kombuchu, přidejte led a poté dolijte perlivou vodou.
 - Přidejte snítku rozmarýnu a sklenku ozdobte citrusem.
 
Suchá Asie

Suchá Asie
| INGREDIENCE | 
|---|
| 10 cl Esence od Mattoni yuzu a okurka | 
| 10 cl zeleného čaje | 
| 1–2 cl medové vody | 
| 1–2 cl limetové šťávy | 
| Limetová kůra (na ovonění) | 
| Na ozdobu: okurka, bazalka | 
POSTUP:
- Sklenici naplňte ledem, odměřte zelený čaj, přidejte medovou vodu a limetovou šťávu.
 - Základ dobře promíchejte lžící, doplňte Esencí od Mattoni a ještě lehce promíchejte.
 - Mírným zmáčknutím limetové kůry ovoňte drink a ozdobte plátkem okurky a čerstvou bazalkou.
 
Cosmopolitan Zero

Cosmopolitan Zero
| INGREDIENCE | 
|---|
| 7 cl Vassa zero vodka | 
| 4 cl limetkového džusu | 
| 4 cl brusinkového džusu | 
| Několik kapek citronové či limetkové šťávy | 
POSTUP:
- Do koktejlové sklenice typu "Y" vložte několik kostek ledu a na ně nalijte limetkový džus.
 - Do zbytku sklenice přilejte nealko vodku a brusinkový džus.
 
Suchý Karibik

Suchý Karibik
| INGREDIENCE | 
|---|
| 10 cl Mattoni perlivé | 
| 5 cl kokosové vody | 
| 5 cl ananasového džusu (fresh nebo kupovaný) | 
| 1–2 cl agávového sirupu | 
| 1–2 cl limetové šťávy | 
| Limetová kůra (na ovonění) | 
| Na ozdobu: ananas, kokos, limetová kůra | 
POSTUP:
- Odměřte kokosovou vodu a ananasový džus, přidejte agávový sirup a čerstvou limetovou šťávu.
 - Základ dobře promíchejte lžící, sklenici naplňte ledem, doplňte Mattoni perlivou a ještě lehce promíchejte.
 - Mírným zmáčknutím limetové kůry ovoňte drink a ozdobte ananasem, kokosem a limetovou kůrou.
 
Pozor: Nespleťte si kokosovou vodu s kokosovým mlékem.
Hugo koktejl

Hugo
| INGREDIENCE | 
|---|
| 4 cl Bohemia sekt nealkoholický | 
| Bezinkový sirup | 
| Citron | 
| Led | 
POSTUP:
- Do skleničky dejte kostky ledu, zalijte sektem, přidejte bezinkový sirup a trochu vymačkaného citronu.
 








