Článek
Italská placka Piadina
| INGREDIENCE | 
|---|
| 350 g pšeničné hladké extra silné mouky | 
| 40 g olivového oleje | 
| 200 ml vlažné vody | 
| 1 sáček sušeného droždí | 
| ½ lžičky soli | 
| Navrch bazalkové pesto, mozzarella, parmská šunka a rajčátka | 
POSTUP:
- Do mísy dáme všechny ingredience zároveň a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout cca 20 minut, než se rozehřeje trouba na maximum.
 - Můžeme zvolit dvě varianty finálního zpracování/pečení těsta.
 - Varianta A): Buď jej rozválíme na 8 kulatých placek, které na sucho budeme opékat z každé strany cca 2 minuty na grilovací pánvičce.
 - Varianta B): Rozválíme těsto na dvě „hranaté“ podlouhlé placky a budeme je jemně pokapané olivovým olejem péct na pečicím papíře v troubě na maximum cca 6-8 minut dozlatova a křupava.
 - Ještě teplé placky natřeme bazalkovým pestem a na něj položíme mozzarellu, parmskou šunku a rajčátka.
 
TIP: Placky lze konzumovat i za studena a naplnit je jako sendvič. Můžeme je také potřít sugem a zapéct minutku se sýrem pod grilem.
Špagety s krémovou omáčkou z pečených rajčat

Špagety s krémovou omáčkou z pečených rajčat
| INGREDIENCE na 4 porce | 
|---|
| 1 kg cherry rajčat | 
| 6 stroužků česneku | 
| 200 ml smetany | 
| 1 mozzarella | 
| 200 g nastrouhaného parmazánu | 
| 5 lžic olivového oleje | 
| 5 lžic sirupu agáve | 
| sůl | 
| 20 lístků čerstvé bazalky | 
| 500 g špaget či jiných těstovin | 
POSTUP:
- Na pekáč dáme trochu olivového oleje, přidáme stroužky česneku nakrájeného na plátky, cherry rajčátka, pokapeme agávovým sirupem a dáme péct na 40 minut do trouby na 170 stupňů.
 - Pečená rajčata rozmixujeme do krémové omáčky, přidáme smetanu a podle chuti osolíme a osladíme agávovým sirupem.
 - Na závěr přidáme polovinu nastrouhaného parmazánu a mozzarellu.
 - Hotovou krémovou omáčku vmícháme do uvařených špaget. Na talíři ještě posypeme parmazánem a dozdobíme bazalkou.
 
Pečené kotlety se zeleninovými hranolkami

Pečené kotlety se zeleninovými hranolkami
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 8 kotlet bez kosti | 5 mrkví | 
| 4 lžíce plnotučné hořčice | 1 malou cuketu | 
| 4 lžíce kečupu | 4 červené řepy | 
| sůl, pepř | ½ lžíce sušeného tymiánu | 
| olej | sůl, pepř | 
| Na hranolky: | olivový olej | 
| 2 batáty | |
POSTUP:
- Maso jemně naklepeme, osolíme, opepříme a poté z každé strany potřeme vrstvou hořčice a kečupu.
 - Poté necháme odpočinout hodinku v chladu.
 - Mezitím očistíme zeleninu a nakrájíme ji na hranolky.
 - Dáme je na plech vyložený pečicím papírem.
 - Pokapeme olejem, osolíme, opepříme a přisypeme tymián.
 - Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny.
 - Hotové maso podáváme se zeleninovými hranolkami a dipem podle chuti.
 
TIP 1: Kotlety zbavte přebytečné vlhkosti pomocí papírové utěrky. Maso pak lépe pojme chuť koření.
TIP 2: Pokud máte na tento krok čas, naložte kotlety před vařením do solného nálevu. Masu dodá výraznější chuť a zkřehne. Na každé straně kotlety opékejte 3–4 minuty bez otáčení, v závislosti na tloušťce masa. Díky tomu budou dokonale propečené dozlatova. Uvnitř by měly být mírně narůžovělé. Důležité je maso nepřevařit, proto ho vyndejte z pánve nebo grilu trochu dříve – během odpočinku se jeho teplota během prvních několika minut totiž ještě trochu zvýší.
TIP 3: Pokud chcete, aby vaše příloha ve formě hranolek byla extra křupavá, obalte ji před vložením do trouby v kukuřičné mouce nebo panko strouhance. Větší křupavost můžete zajistit, i pokud nakrájené batáty necháte alespoň na 30 minut odpočívat ve studené vodě. Zbavíte se tak přebytečných škrobů a hranolky budou křupavější.
Čalamáda s červenou řepou

Čalamáda s červenou řepou
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 1 kg hlávky bílého zelí | 1 balení směsi k nakládání okurek a zeleniny Lako | 
| 1 kg červené řepy | 1,7 l vody | 
| 2 cibule | 500 ml octa | 
| 2 mrkve | 120 g cukru | 
| Na nálev: | |
POSTUP:
- Červenou řepu uvaříme do měkka. Doba varu je podle velikosti, cca 45 min.
 - Poté řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
 - Bílé zelí nakrouháme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli pokrájíme na proužky.
 - Připravíme si nálev podle návodu na obalu směsi. V hrnci přivedeme k varu vodu, ocet, cukr, směs na nakládání a krátce povaříme.
 - Všechnu zeleninu smícháme dohromady a zalijeme nálevem.
 - Naplníme sklenice a sterilizujeme 20 minut.
 
TIP: Do zbylého nálevu naložte i jinou úrodu jako cibulky, houby, květák či kukuřičné klásky.
Levandulové muffiny s citronovou polevou

Levandulové muffiny
| INGREDIENCE na 12 ks | |
|---|---|
| 2 hrnky dortové mouky (hladké) | 1 citron | 
| 1 hrnek mléka | 1 kypřící prášek do pečiva | 
| 1 lžíce sušených kvítků levandule | Na polevu: | 
| 75 g másla | 100 g moučkového cukru | 
| 1 hrnek moučkového cukru | 2 lžíce šťávy z citronu | 
| 1 lžička vanilkového extraktu | 2 – 4 lžíce vody | 
| 2 vejce | |
POSTUP:
- Předehřejeme troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
 - Mléko nalijeme do kastrůlku a přidáme k němu máslo a levanduli.
 - Na sporáku pomalu zahříváme 5 – 10 min až pod bod varu. Poté odstavíme a necháme vychladnout.
 - Do mísy nasypeme mouku, cukr, kypřicí prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu.
 - Do mléka zašleháme vejce a vanilkový extrakt.
 - Pomocí měchačky zamícháme sypkou část do tekuté a mícháme jen nezbytně dlouhou dobu.
 - Těstem naplníme připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3.
 - Pečeme asi 20 minut nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží).
 - Připravíme si polevu. Smícháme citronovou šťávu s 2 lžícemi cukru a metlou postupně zašleháváme moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašleháme ještě malé množství vody.
 - Hotovou polevou ozdobíme ještě teplé muffiny, a než poleva zatuhne, můžeme do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu.
 






