Článek
Papriky plněné fazolemi a sýrem
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 4 velké červené papriky | 250 g máslových fazolí (vařené nebo propláchnuté z konzervy) | 
| 1 cibule | hrst petrželové natě | 
| 2 lžíce olivového oleje | 2 stroužky česneku | 
| 3 vejce M | 500 g řepy | 
| 50 g parmezánu | 500 g batátů | 
| 100 g 30% goudy | 1 špetka soli | 
| Příloha: | |
| opečený celozrnný chléb | |
POSTUP:
- Papriky, nejlépe pěkně buclaté, ale poslouží i kapie, omyjte a vykrojte stopku. Rozkrojte je na půl a opatrně vydlabejte vnitřek. Do mísy nastrouhejte goudu a parmezán, přidejte nadrobno nakrájenou petržel, celá vejce, prolisovaný česnek a fazole vcelku nebo je můžete v mixéru rozmixovat.
 - Nakrájenou cibulku můžete lehce opražit na lžíci olivového oleje a přidat do směsi nebo ji přidejte syrovou.
 - Směs lehce osolte a dobře promíchejte. Pak naplňte papriky a rozložte je na plech na pečicí papír. K paprikám přidejte na kostičky nebo hranolky nakrájenou řepu a batáty. Vše pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.
 - Podávejte s opečeným celozrnným chlebem a česnekovým dipem - smíchejte kysanou smetanu s utřeným stroužkem česneku a špetkou soli.
 
TIP: Pro zajímavější chuť dipu přidejte lžičku medu a dobře promíchejte.
Amur na víně a tymiánu

Amur na víně a tymiánu
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 1 kg filetů z amura | 2 snítky čerstvého tymiánu | 
| 200 ml bílého vína | sůl | 
| 50 ml citronové šťávy | pepř | 
| 2 lžíce olivového oleje (40 ml) | |
| Příloha: | |
| ratatouille nebo jiná dušená či grilovaná zelenina | celozrnné toasty | 
POSTUP:
- Filety z amura opláchněte, osušte, osolte, opepřete a dejte do pekáčku.
 - Rybu pokapejte citronovou šťávou a olejem, podlijte vínem a přidejte snítku tymiánu. Vše pečte na 180 °C přibližně půl hodiny.
 - Do krabičky k rybce přidejte měsíček citronu a větvičku tymiánu. Jako přílohu připravte dušenou zeleninu a opečené celozrnné toasty.
 
Čočkovo-masové kuličky s dipem a zeleninou

Čočkovo-masové kuličky s dipem a zeleninou
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 500 g vepřového masa (plec) | 2 vejce M | 
| 150 g čočky | 3 větší stroužky česneku | 
| 1 cibule (70 g) | špetka bazalky a oregana | 
| 100 g mletých ovesných vloček | sůl | 
| 80 g 45% goudy | pepř | 
| K podávání: | |
| lehký bramborový salát | dip | 
| zelenina | |
POSTUP:
- Čočku nechte pár hodin, alespoň dvě, ideálně přes noc, nabobtnat ve studené vodě, kterou několikrát vyměňte. Vařte ji v osolené vodě přibližně půl hodiny doměkka.
 - Potom vše smíchejte dohromady - syrové mleté maso, čočku, nakrájenou cibulku, vločky, vejce, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, sůl a koření.
 - Ze směsi tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 minut do zezlátnutí. Ke kuličkám se skvěle hodí lehký bramborový salát a bylinkový dip.
 
TIP: Pokud nemáte času nazbyt, použijte červenou čočku, která se nemusí namáčet a je uvařená již za deset minut.
Makové palačinky s tvarohem

Makové palačinky s tvarohem
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| Palačinky: | |
| 3 vejce M | 1 lžička citronové kůry | 
| 300 g hladké mouky | sůl | 
| 600 ml polotučného mléka | olej na pečení | 
| 100 g mletého máku | |
| Náplň: | |
| 250 g polotučného tvarohu | 1 lžíce medu | 
| 50 ml polotučného mléka | 400 g třešní (příp. jiné sezonní ovoce) | 
POSTUP:
- Palačinky: V hluboké míse prošlehejte mléko s vejci, špetkou soli, mákem a hladkou moukou. Přidejte kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu. Těsto by mělo být lehce tekuté, krémově hladké.
 - Pánev s nepřilnavým povrchem potřete olejem a nechte ji rozpálit na středním plameni.
 - Poté na ni nalijte vždy naběračku těsta, které krouživým pohybem rozlijte po celém dnu, díky čemuž vytvoříte tenké palačinky. Jakmile se začnou kraje odlepovat od pánve, palačinku obraťte.
 - Náplň: Tvaroh smíchejte s mlékem a medem, potřete jím palačinky, přidejte vypeckované třešně nebo jiné ovoce a palačinky zarolujte.
 
Dobrou chuť
Před plánováním jídla na cesty se inspirujte u sportovců, kteří si hlídají, aby měli v menu dostatek bílkovin (např. vejce, kuřecí maso, cottage sýr), zdravých tuků (např. avokádo, kešu, vlašské ořechy) a také sezonní zeleniny. Díky nim se zasytí a přitom se nemusí bát pocitu těžkosti.




