Článek
Želatinové bábovičky s lesními jahodami a rybízem
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 2 balení Dort–želé, červené a čiré | 1 citron | 
| 80 g cukru | 500 ml vody | 
| 300 g lesních jahod + rybízu (ale i jiné drobné lesní ovoce) | |
POSTUP:
- Práškové želé z obou sáčků smíchejte v hrnci s cukrem, přilijte vodu s vymačkanou citronovou šťávou a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi minutu.
 - Odstavte z plotny a za občasného míchání nechte částečně zchladnout. Formičky naplňte ovocem, přičemž část si odložte na ozdobu a zalijte ještě teplým želé.
 - Nechte vychladnout při pokojové teplotě, potom přendejte do ledničky, aby želé dobře ztuhlo. Vyklopte a podávejte ozdobené ovocem.
 
TIP: Část vody a cukru lze nahradit čirou ovocnou šťávou z kompotu.
Čokoládový fondán s lesními plody (chocolate fondant)

Fondán s lesními plody (chocolate fondant)
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 200 g hořké čokolády (70% kakao) | 200 g cukru krystal | 
| 200 g másla | 200 g hladké mouky | 
| 4 vejce | máslo a kakao na vymazání a vysypání formiček | 
| 4 žloutky | lesní ovoce a vanilková zmrzlina k podávání | 
POSTUP:
- Formičky (dortíkové nebo muffinové) vymažte máslem a vysypte kakaem. Troubu předehřejte na 200 °C. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Míchejte, dokud směs nebude hladká.
 - V míse či v robotu ušlehejte vejce, žloutky a cukr do světlé, nadýchané pěny. K vyšlehaným vejcím postupně přidávejte čokoládovou směs a vše důkladně promíchejte.
 - Pomalu přisypávejte mouku a zlehka stěrkou promíchávejte, dokud se všechno dobře nespojí. Směs nalijte do připravených formiček, přibližně do 3/4 jejich výšky.
 - Pečte v předehřáté troubě přibližně 8 až 10 minut, podle velikosti formiček. Fondán by měl být na povrchu pevný, ale uvnitř zůstat tekutý.
 - Fondány vyklopte z formiček na talířky a ihned podávejte. Můžete je ozdobit moučkovým cukrem, čerstvým ovocem nebo kopečkem zmrzliny.
 
Linecké košíčky s tvarohem

Linecké košíčky s tvarohem
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| Na těsto: | |
| 210 g hladké mouky | 80 g moučkového cukru | 
| 140 g másla | sůl | 
| 2 žloutky | tuk na vymazání formiček | 
| Na náplň: | |
| 250 g jemného tvarohu | 1 vanilkový cukr | 
| 200 g zakysané smetany | kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná) | 
| 2 vejce | špetka soli | 
| 100 g moučkového cukru | |
| K dokončení: | |
| lesní ovoce | bylinky ke zdobení | 
| moučkový cukr k posypání | |
POSTUP:
- Těsto: Máslo utřete s cukrem, solí a žloutky a do směsi zapracujte prosátou mouku. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice vychladit.
 - Náplň: Tvaroh se smetanou, žloutky a citronovou kůrou ušlehejte dohladka. Z bílků s cukrem a solí ušlehejte pevný sníh. Obě směsi zlehka smíchejte.
 - Dokončení: Těsto rozválejte na placku, vykrájejte kolečka a natlačte do formiček vymazaných tukem až k okrajům. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut.
 - Vyndejte košíčky z trouby. Nastříkejte do nich krém a ozdobte ovocem. Vraťte je na dalších cca 15 minut dopéct. Vychladlé ozdobte mátou, meduňkou nebo třeba sedmikráskami.
 
Pasteis de nata s malinami

Pasteis de nata s malinami
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 2 balení listového těsta (celkem cca 500–600 g) | |
| Na náplň: | |
| 500 ml plnotučného mléka | 1 větší skořicová tyčka | 
| 6 žloutků | kůra z citronu | 
| 250 g cukru krystal | špetka soli | 
| 60 g hladké mouky | 200 g malin | 
| 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk | moučkový cukr se skořicí na posypání | 
POSTUP:
- Náplň: V hrnci s nepřilnavým dnem rozšlehejte metličkou mléko, cukr, mouku, vanilkový extrakt (nebo zrnka z lusku) a špetku soli. Přidejte skořicovou tyčku a citronovou kůru. Tu můžete buď jemně nastrouhat a pak v krému zůstane, nebo skrojit v tenké vrstvě jako hada.
 - Pomalu směs zahřívejte a neustále míchejte, dokud nezhoustne. Měla by být hladká, podobná pudinku. Poté vyjměte skořici a citronovou kůru. Nechte mírně vychladnout a postupně zašlehejte žloutky, jeden po druhém.
 - Košíčky: Listové těsto rozválejte, srolujte do válečku a nakrájejte na 1 cm široké šneky. Ty pak vtlačte do formičky na muffiny tak, aby se těsto spojilo a pokrylo dno a stěny. Na dno formiček dejte maliny a jen část si odložte na ozdobu. Ovoce až po okraj košíčků zakryjte náplní.
 - Předehřejte troubu na 250 °C. Pečte asi 12 až 15 minut, dokud povrch nezezlátne a neobjeví se typické hnědé skvrny.
 - Nechte pasteis de nata vychladnout ve formičkách. Povrch ozdobte čerstvými malinami. Tradičně se sypou skořicovým cukrem nebo moučkovým cukrem.
 
Vepřová panenka s omáčkou z lesního ovoce
A nyní svoláváme ke stolu milovníky masa! Silná svěží chuť ovocné omáčky dodá výjimečnost oblíbené vepřové panence. Výsledkem bude fresh pokrm moderní kuchyně.

Vepřová panenka s omáčkou z lesního ovoce
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| maso: 2–3 panenky (cca 1 kg) | pár snítek rozmarýnu a tymiánu | 
| 3 lžíce másla | čerstvě namletý pepř | 
| 3 lžíce olivového oleje | sůl | 
| Na omáčku: | |
| 200 g směsi lesního ovoce (borůvky, ostružiny, maliny, rybíz) | 2 lžíce másla | 
| 1 střední cibule | 3 kuličky nového koření | 
| 200 ml červeného vína | 5 kuliček pepře | 
| 100 ml hovězího nebo kuřecího vývaru | sůl | 
| 2 lžíce balzamikového octa | čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, pár zelených smrkových výhonků) | 
| 2 lžíce cukru (ideálně třtinového) | |
| K podávání: | |
| čerstvé lesní ovoce | |
POSTUP:
- Maso: Panenku očistěte od blanek, opláchněte a osušte. Vetřete do ní polovinu oleje, nasekané bylinky (jen lístky, ne tvrdé stonky) a pepř. Nechte půl hodiny odpočinout.
 - V hlubší pánvi rozehřejte olej. Panenku osolte a vložte do oleje. Zprudka ji opečte ze všech stran, ale neotáčejte často, vždy až poté, co plocha na pánvi zezlátne (zhruba 4 × 2 minuty).
 - Před posledním otočením přidejte do pánve máslo. Nakonec panenku „vykoupejte“ celou ve výpeku, přeložte na alobal, zabalte a vložte na deset minut do trouby předehřáté na 170 °C.
 - Poté maso vyndejte z trouby, nerozbalujte a nechte ještě deset minut odpočinout. Panenka by měla uvnitř zůstat růžová, ne však krvavá.
 - Omáčka: Zatímco se maso dopéká v troubě, přidejte do výpeku z masa na pánvi další lžíci másla a nakrájenou cibuli. Restujte ji dozlatova. Nasypte do pánve ovoce a krátce ho poduste. Přidejte zbylé přísady, jen bylinky nechte na konec. Promíchejte a nechte omáčku zvolna vařit, do zhoustnutí.
 - Ke konci přidejte bylinky. Omáčku přeceďte přes jemné síto, ještě jednou ji přiveďte k varu, odstavte, zamíchejte zbylé máslo a dochuťte. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a přidejte čerstvé ovoce. Jako příloha se hodí bageta nebo opečené malé brambůrky uvařené předem ve slupce.
 
TIP: Pokrm můžete doplnit menším množstvím hub orestovaných na másle.





