Článek
Jemná mandlová náplň se jmenuje frangipane (čte se franžipán) a ve Francii se používá do mnoha klasických koláčů.
Frangipane se vyrábí z másla, cukru, vajec a mletých mandlí, někdy se přidává i trochu mouky nebo mandlového likéru pro intenzivnější chuť. Na rozdíl od čistého mandlového těsta je frangipane krémový, lehce nadýchaný a při pečení krásně zkaramelizuje.
INGREDIENCE: | |
---|---|
220 g hladké mouky | 40 g třtinového cukru |
150 g másla | 2-3 lžíce ledové vody |
Mandlová náplň: | |
100 g másla | 1 lžička vanilkového extraktu |
70 g třtinového cukru | 150 g mletých mandlí |
2 vejce | |
Dokončení | |
3 hrušky | hrst sekaných mandlí |
2 lžíce citronové šťávy |
POSTUP:
- Do mísy prosejte mouku, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, cukr a vodu. Rukama rychle vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu v chladu odležet.
- Těsto rozválejte do kruhu. Formu vyložte těstem, dno propíchejte vidličkou a dejte znovu vychladit.
- Hrušky rozpulte, odstraňte jádřince, nakrájejte je na tenčí plátky a zakápněte citronovou šťávou.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo na náplň vyšlehejte s cukrem, postupně zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Nakonec vmíchejte mleté mandle a směs rozetřete na vychlazené těsto.
- Navrch naskládejte hrušky a posypte nasekanými mandlemi. Pečte asi 25–35 minut dozlatova a před podáváním nechte vychladnout.
TIP: Koláč před podáváním potřete dvěma lžícemi meruňkového džemu nebo zakápněte medem.