Hlavní obsah

Hruškový koláč s mandlovou náplní s francouzským šarmem

Když se venku ochladí a hrušky dozrávají do sladké měkkosti, nastává ideální čas na pečení voňavých koláčů. Spojení šťavnatých hrušek a jemné mandlové náplně vytváří harmonii chutí, která potěší nejen milovníky dezertů, ale i ty, kteří hledají něco výjimečného. Tento koláč je elegantní, přitom jednoduchý. Ideální jako sladká tečka po nedělním obědě nebo k odpolední kávě či šálku čaje.

Foto: Shutterstock

Hruškový koláč s mandlovou náplní

Článek

Jemná mandlová náplň se jmenuje frangipane (čte se franžipán) a ve Francii se používá do mnoha klasických koláčů.

Frangipane se vyrábí z másla, cukru, vajec a mletých mandlí, někdy se přidává i trochu mouky nebo mandlového likéru pro intenzivnější chuť. Na rozdíl od čistého mandlového těsta je frangipane krémový, lehce nadýchaný a při pečení krásně zkaramelizuje.

INGREDIENCE:
220 g hladké mouky 40 g třtinového cukru
150 g másla2-3 lžíce ledové vody
Mandlová náplň:
100 g másla1 lžička vanilkového extraktu
70 g třtinového cukru150 g mletých mandlí
2 vejce
Dokončení
3 hruškyhrst sekaných mandlí
2 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

  1. Do mísy prosejte mouku, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, cukr a vodu. Rukama rychle vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu v chladu odležet.
  2. Těsto rozválejte do kruhu. Formu vyložte těstem, dno propíchejte vidličkou a dejte znovu vychladit.
  3. Hrušky rozpulte, odstraňte jádřince, nakrájejte je na tenčí plátky a zakápněte citronovou šťávou.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo na náplň vyšlehejte s cukrem, postupně zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Nakonec vmíchejte mleté mandle a směs rozetřete na vychlazené těsto.
  5. Navrch naskládejte hrušky a posypte nasekanými mandlemi. Pečte asi 25–35 minut dozlatova a před podáváním nechte vychladnout.

TIP: Koláč před podáváním potřete dvěma lžícemi meruňkového džemu nebo zakápněte medem.

Výběr článků

Načítám