Článek
Měla být operní pěvkyní, ale její životní cesta zamířila nakonec úplně jinam. Natálie Válková, vystudovaná operní pěvkyně, se stala už dvakrát nejlepší ženou sommeliérkou v České republice. Naposled letos v říjnu.
„Samozřejmě mě lákala představa velkých pódií, užila jsem si jich ale dost díky sboru Permoník, ve kterém jsem vyrostla a se kterým jsem měla možnost zpívat například v Carnegie Hall v New Yorku nebo v Opeře v Sydney. Takže vlastně ty nejkrásnější sály jsem si na vlastní kůži měla možnosti vyzkoušet,“ říká třicetiletá sopranistka.
Koncem října bojovalo o titul devatenáct sommeliérů, z toho šest žen. Natálie se jako jediná z nich dostala do semifinále.
Sama upozorňuje na to, že sommeliér, degustátor a vinař jsou zcela rozdílné pojmy. „Rozdíl je mezi tím zásadní, často si to lidé pletou, sommeliér víno nevyrábí, ten má teoretické znalosti, od vinařství, vinohradnictví včetně servisu, musí mít znalosti o vinařských oblastech a vínech z celého světa,“ upřesnila Natálie.
Z opery na vinohrad
Na získání titulu nejlepšího sommeliéra se každý z účastníků připravuje roky. Natálie se sommeliérství začala věnovat zhruba před devíti lety. Vyrůstala v Karviné. Její matka, učitelka na hotelové škole v Karviné, ji brala spolu se studenty na sommeliérské soutěže. Tehdy znala základy, dělení vín, odrůdy, jak se vyrábí, jaké jsou vinařské oblasti, prostě znalosti, které stačí na juniorské soutěže.

