Článek
I když festivalovou atmosféru plnou veselých davů a mísících se vůní doma nenapodobíte, chuťový zážitek si můžete dopřát téměř stejný. Základem je pivo typu Märzen.
„Pivům, která se tradičně čepují na Oktoberfestu, se říká Märzen. Tento pivní styl vznikl v Bavorsku – piva se vařila tradičně v březnu (März znamená německy březen), uchovávala ve sklepích a podávala na konci září,“ vysvětluje David Binar, majitel pivní hospody Hangár pub. „Jsou silnější, aby vydržela delší dobu, a obsahují víc sladu, takže jsou sladší a někdy i tmavší,“ dodává.
V Česku vaří piva typu Märzen několik pivovarů – často jde o sezónní speciály, které jsou v nabídce jen krátkou dobu. Koupíte je ve vybraných hospodách, specializovaných pivnicích i pivotékách. Během podzimu je často najdete i v běžných obchodech, nebo si je můžete nechat přivézt rovnou domů, v nabídce je má Košík i Rohlík.
Pokud chcete ochutnat pivo přímo čepované, můžete o víkendu navštívit některou z akcí inspirovaných Oktoberfestem po celé republice.
Vyrazte třeba do Malešického mikropivovaru v Praze, kde vás až do 5. října čeká kromě skvělého piva i speciální bavorské menu. V sobotu 27. září se koná Podzimní minifestival gastra a kraftového piva Oktoberg 2025 v olomouckém pivovaru Twinberg a stejnou sobotu se roztočí pípy také v Pivovarské dílně v Litoměřicích. Tento den se za pivem můžete vypravit i do Knížecího pivovaru v Plasích u Plzně.
A když to nestihnete zmíněný víkend, šanci máte i ten následující „Náš Oktoberfest začíná 3. října, kdy mnichovský festival pomalu končí. Hostům nabídneme originální piva z mnichovských pivovarů, tradiční pomazánku obazda a festivalovou atmosféru s obsluhou v krojích – skoro jako v Mnichově,“ zve k návštěvě Hangár pubu na pražské Letné David Binar.
Obazda: sýrová pomazánka, která chutná jako Oktoberfest
Obazda je výrazná sýrová pomazánka, která nesmí chybět na žádném festivalovém stole. Každá rodina i hospoda má svůj recept, ale základ vždy tvoří výrazný sýr (nejčastěji zralý camembert, brie a romadur) nebo jejich směs. Ten se „naředí“ smetanovým sýrem nebo tvarohem a trochou másla a dochutí kapkou piva.

Obazda je ideální pochoutka k silnému pivu. Nejčastěji se podává s louhovanými preclíky, ale skvělá bude i s chlebem.
INGREDIENCE: | |
---|---|
120 g zralého camembertu (nebo jiného sýra s bílou plísní) | 1 lžička sladké papriky |
80 g romaduru (nebo jiného pikantního zrajícího sýra) | 1/2 lžičky drceného kmínu |
80 g čerstvého sýra typu Lučina nebo žervé | sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti |
50 g másla | 1 lžíce piva (nemusí být) |
1 malá cibule | 1 lžička hořčice (nemusí být) |
POSTUP
- Dobře vyzrálé sýry nechte změknout při pokojové teplotě a poté je rozmačkejte vidličkou.
- Přidejte čerstvý sýr, máslo, cibuli, papriku, kmín, sůl, pepř a volitelné ingredience podle chuti a vše důkladně promíchejte do krémové konzistence – pomazánka může mít drobné kousky.
- Nechte odležet v lednici alespoň hodinu, ideálně ale přes noc. Podávejte s čerstvým chlebem nebo preclíky.