Hlavní obsah

Nejlepší gastropodniky Brna a jižní Moravy: Gourmet 2025 má své vítěze

Brno

„Není to soutěž, je to žebříček těch nejlepších,“ zdůraznil moderátor při vyhlašování výsledků nového ročníku Gourmet Brno a Jižní Morava. Slavnostní večer v pavilonu A brněnského výstaviště představil to nejlepší, co lze v Brně a na jižní Moravě sníst a vypít.

Vyhlášení Gourmet Brno a Jižní MoravaVideo: Hana Černohorská, Novinky

Článek

„Už je to devět let, kdy jsem byla u prvního Gourmetu. Tehdy se v Brně nedělo téměř nic, nebylo tady co jíst ani pít. Mezitím jsme ušli dlouhou a neuvěřitelnou cestu. Brno je městem gastronomie stejně jako Jihomoravský kraj a jsem na to hrdá,“ řekla ředitelka Turistického a informačního centra Jana Janulíková.

Slavnostní vyhlášení Gourmet 2025

Brno

  • Nejlepším brněnským podnikem mezi restauracemi a bistry (v cenové hladině nad 600 Kč) byl vyhlášen Pavillon Steak House
  • Nejlepším brněnským podnikem mezi restauracemi a bistry (v cenové hladině pod 600 Kč) je Zaza
  • Nejlepší cukrárnou je letos Mlsná holka
  • Mezi kavárnami vyhrál Kafe Friedrich
  • Vítězem pivnic je Na dobré cestě
  • První mezi bary je stálice Super Panda Circus
  • Nejlepší vinárnou se stal podnik Klára Bára Wine Café
Foto: Hana Černohorská, Novinky

Vítězové jednotlivých kategorií se sešli po vyhlášení na pódiu. Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava 2025 je na světě.

Jižní Morava

  • Nejlepší restaurací na jižní Moravě byl vyhlášen Chateau Petit v Hlohovci
  • Nejlépe hodnoceným bistrem se i letos stala Panelka Luleč
  • Nejlepším pivovarem je Frankies Chmelotéka v Břeclavi
  • Nej kavárnou Dvorek Bořetice
  • Mezi vinaři uspělo opět Vinařství Válka z Nosislavi
  • Nejlepší malou gastrozastávkou je Průjezd 32 ve Veverských Knínicích
  • Top tipem mimo zavedené kategorie zůstává Restaurant Essens v Hraničním zámečku v Hlohovci.
Foto: Hana Černohorská, Novinky

Vítězným podnikem je i brněnská Zaza. Petr Kurský nabídl jejich pizzu k ochutnání.

Podniky, které nominovali gastro-nadšenci, odborníci i veřejnost, hodnotili v utajení odborníci napříč gastroscénou. Letos navštívili rekordní počet podniků, 67 v Brně a 58 v regionu jižní Morava, mezi nimi i stálice, ale každý rok přibývají podle pořadatelů nová místa.

Brněnskou nominační komisi letos poprvé doplnili také zástupci vítězných podniků z loňského ročníku, kteří nejlépe znají místní prostředí i svoji konkurenci.

Foto: Hana Černohorská , Novinky

Nejlepším pivovarem je Frankies Chmelotéka v Břeclavi. Stojí za ní Jakub Kuriál (vpravo) a jeho kolegové.

Gourmet Brno 2025 obsahuje podniky výhradně z Brna, Gourmet Jižní Morava představuje gastro špičky od Boskovic po Znojmo.

„Dlouhodobě pozorujeme, že gastronomie je jedním z hlavních tahounů turistického ruchu. Na jižní Moravě se navíc daří rozjíždět výborné podniky i v oblastech, které nejsou na hlavních turistických trasách, což pomáhá přinášet pozornost na nová místa,“ upozornila ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Martina Grůzová.

„Hodnotitelé jihomoravských podniků se shodli, že je překvapila kvalita a úroveň, která i na moravském venkově drží krok s globálními gastronomickými trendy,“ dodala.

Foto: Hana Černohorská, Novinky

Brněnskou nejlepší kavárnou se stalo Kafe Friedrich, na jižní Moravě je nej kavárnou Dvorek Bořetice.

Orientaci usnadní gastro průvodce

Gourmet Brno je brožura, kterou vydává TIC BRNO (Turistické informační centrum města Brna). Ta má usnadnit lidem orientaci v nabídce restaurací, kaváren, cukráren, barů, pivnic a vináren. Nezávislý gastronomický průvodce představuje každoročně výběr nejlepších podniků brněnské gastro scény.

Stejně tak Gourmet Jižní Morava, za kterým stojí Centrála cestovního ruchu Jižní Morava.

Průvodce Gourmet Brno 2025 a Gourmet Jižní Morava 2025 si mohou zájemci prolistovat na webových stránkách. Brožury jsou k dispozici zdarma ve vybraných podnicích nebo informačních centrech.

Související témata:

Výběr článků

Načítám