Hlavní obsah

Kosmatice: Zapomenutá pochoutka z květů černého bezu, kterou se vyplatí ochutnat

3:01
3:01

Poslechněte si tento článek

Až si domů přinesete košík květů černého bezu na sirup, vyberte pár nejhezčích květenství a připravte z nich smažené kosmatice, lahůdku, kterou dnes zná už jen málokdo. Můžete si je vychutnat nasladko, posypané moučkovým cukrem jako vtipný dezert, ale i naslano, s novými bramborami jako lehkou večeři.

Foto: Shutterstock

Smažené květy černého bezu vypadají na talíři opravdu půvabně.

Článek

Naše babičky byly mistryně v tom, jak z těch nejskromnějších surovin vykouzlit opravdovou pochoutku.

Květy černého bezu rostou v sezoně doslova na každém rohu – stačí se jen rozhlédnout. A ingredience na těstíčko najdete téměř v každé kuchyni, navíc vás jejich nákup rozhodně nezruinuje.

I když by se mohlo zdát, že jde o ryze českou specialitu, není tomu tak. Smažené květy černého bezu připravují i na Slovensku, v Rakousku a v Německu je znají jako Holunderküchlein. Italové je smaží na másle jako fiori di sambuco fritti, často se špetkou šafránu. Ve Švédsku se do těstíčka přidává škrob a hotové květy se servírují třeba s jahodami a rebarborou. A Britové? Ti milují bezové květy na všechny způsoby – smažené nevyjímaje.

Jak připravit kosmatice

Za slunečného dne nasbírejte na čistém místě několik pěkných květenství černého bezu – na každém nechte krátkou stopku, za kterou je při smažení snadno podržíte. Květy neoplachujte, abyste nepřišli o jejich výraznou vůni a chuť. Stačí je nechat chvíli rozložené ve stínu, aby z nich mohli vylézt broučci.

Připravte si těstíčko, rozehřejte pánev s olejem a můžete rovnou volat ke stolu – kosmatice jsou nejlepší hned po dosmažení. Těstíčko má neutrální chuť, takže se dají podávat naslano s bramborovou kaší a salátem (bílkoviny doplňte třeba bylinkovým dipem z tvarohu), nebo nasladko, poprášené moučkovým cukrem jako neobvyklý dezert.

Foto: Shutterstock

Na těstíčko budete potřebovat jenom pár surovin, které máte pravděpodobně ve spíži.

Kosmatice nasladko

Ingredience
10 květenství černého bezu 1 lžíce rumu
1 vejce špetka soli
100 ml mlékarostlinný olej na smažení
3 lžíce hladké moukymoučkový cukr na posypání

POSTUP:

  1. V míse prošlehejte vejce s mlékem, moukou, rumem a špetkou soli, vznikne hladké těstíčko podobné palačinkovému.
  2. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Každé květenství ponořte do těstíčka tak, aby bylo rovnoměrně obalené, a poté ho za stopku vložte do rozpáleného oleje. Smažte dozlatova, potrvá to jenom chviličku.
  3. Hotové květy nechte okapat na papírové utěrce a podávejte ještě teplé, posypané moučkovým cukrem.

TIP: Pokud chcete opravdu nadýchaný výsledek, oddělte žloutek od bílku, ušlehejte sníh, a opatrně ho vmíchejte do připraveného těstíčka.

Bezový cukr jako voňavá tečka

Chcete-li ještě víc podpořit chuť a vůni bezových květů, zkuste si v předstihu připravit bezový cukr. Z několika květenství otrhejte asi dvě hrsti drobných kvítků – čím víc pylu na nich zůstane, tím výraznější bude výsledná chuť. Vložte je do mixéru, přidejte 100 g krupicového cukru a případně trochu nastrouhané citronové kůry a všechno společně promixujte.

Vlhkou směs pak rozprostřete v tenké vrstvě na plech a nechte proschnout. Po usušení můžete cukr ještě jednou promixovat – bude jemný, voňavý a ideální na dochucení čerstvých jahod, domácí limonády nebo samozřejmě smažených květů bezu.

Související témata:
Černý bez
Sezónní recepty

Výběr článků

Načítám