Hlavní obsah

Dortový „Oscar“ putuje do Česka

Česká cukrářka Lucie Charvátová zazářila první listopadový víkend v Birminghamu na prestižní soutěži Cake International, jednom z největších světových klání v cukrářském umění. S dortem Valeora vyhrála kategorii Hororová busta a odnesla si také hlavní cenu, titul Best in Show. Porazila tak stovky špičkových cukrářů z celého světa.

Foto: archiv Lucie Charvátové

Oceněné dorty. Vítězný dort Valeora od Lucie Charvátové je uprostřed.

Článek

Porotu okouzlila nejen technická preciznost a čistota provedení, ale i dokonalé detaily – téměř 100 000 vlasů ze želatiny a expresivní oči, které dortu dodávají živost. Výsledek tak působí spíše jako temná, fascinující socha než jako dezert.

„Dort je z modelovací čokolády a jeho příprava mi trvala téměř tři týdny. Jenom vlasy zabraly asi 80 hodin, každý je potřeba ze želatiny vytáhnout samostatně,“ říká Lucie Charvátová. Inspiraci čerpala z vlastní fantazie: „Vymyslela jsem si postavu – bohyni lesa, která po pokácení posledního stromu umírá. Poté se vynořuje z bažin a jako bludička láká pocestné. Pojmenovala jsem ji Valeora,“ přibližuje cukrářka.

Hororové motivy jsou v její tvorbě nejsilnější. „Vždy mě bavily temnější příběhy, mám ráda estetiku Tima Burtona. Při tvorbě mě napadají automaticky a dělají se mi moc dobře,“ dodává. Její slova potvrzují i její předešlé úspěchy. V kategorii Horor ve stejné soutěži vyhrála už v roce 2023 s dortem Bába, loni skončil její Pegas třetí.

Charvátová původně vystudovala propagační výtvarnictví. Od mala ale ráda pekla. Když se v televizi začaly objevovat první pořady o cukrářském umění, uchvátily ji. Ve 23 letech se proto vrátila do školy a vyučila se cukrářkou. Pět let pracovala v cukrárně a sbírala zkušenosti, poté založila vlastní firmu. Pod značkou Crazy Cakes dnes tvoří originální dorty. Zakládá si nejen na jejich vzhledu, ale především na chuti.

Výběr článků

Načítám