Hlavní obsah

Bylinkářka z Beskyd peče vánoční cukroví z bylinek a divokých plodů. Své umění chce naučit i ostatní

Ostravice

Milovnice divokého kvítí a plodů z Beskyd, šedesátiletá Eva Huňková, přišla s netradičním nápadem. Letos zcela poprvé peče vánoční cukroví z voňavých bylin a barevných divokých plodů. Pomáhá jí její dcera Zuzana Waliczková, která je zase odbornice na pečení a zdobení perníčků.

Foto: Archiv Evy Huňkové

Netradiční vánoční cukroví s divokým kvítím a bylinkami

Článek

„Tenhle nápad ve mně rezonoval už asi dva roky. Byliny a divoké plody do kuchyně běžně zařazuji, ale chtěla jsem je propojit i s vánoční atmosférou a zkusit, jak se jejich vůně a chutě sladí se svátečním pečením. Lákala mě představa Vánoc s bylinkami a dary přírody. Nakonec mě k bylinkovému cukroví letos přiměla až moje dcera,“ usmívá se šedesátiletá bylinkářka, která žije na Ostravici v Beskydech.

A tak se společně s dcerou Zuzanou pustily do výroby bylinkového cukroví a perníčků. Ukázalo se, že jde o nádherně voňavé a harmonické spojení. Nakonec z jejich tvorby nevzniklo jen vánoční cukroví, ale také vlastní lesní potpourri, což je směs sušených květin, listů, kousků dřeva, koření a ovoce, která se používá k provonění místností. Budou ho rozdávat jako malé dárky.

A jak bylinkové vánoční cukroví vypadá? Jde vlastně o klasické vánoční cukroví, jen s přidanou kapkou přírody.

„Do těsta nebo náplní přidáváme bylinky a plody, které chuťově ladí s tradičními recepty. Nejde o to vytvořit nový druh cukroví, ale spíše propojit známé vánoční chutě s vůněmi bylin,“ vysvětluje Huňková.

Linecké s bezovým želé či s růžemi

Na svět tak v beskydské kuchyni vykouklo vánoční cukroví s květy černého bezu, s růžemi, linecké s bezovým želé, ale také například bounty se šípkovým karamelem.

„Kombinace šípkového karamelu a čokolády byla nečekaná, ale nádherně funguje. Využívám i jeřabiny a šípky. Já sama jsem se naprosto zamilovala do úlků s meduňkou,“ říká.

Související témata:
Eva Huňková

Výběr článků

Načítám