Hlavní obsah

Zranění na sjezdovce? S náhradou škody pomohou fotografie i svědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjezdovky v tuzemsku i v zahraničí se v období jarních prázdnin plní českými lyžaři. Podle jednoho z průzkumů agentury NMS tam během nich míří více než polovina aktivních milovníků lyžování. To ale s sebou nese riziko srážky. Pokud vás na sjezdovce někdo zraní, je třeba dodržet určitá pravidla. Jinak budete náhradu škody vymáhat jen těžko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V první řadě je nejdůležitější k jakémukoliv zranění přivolat lékařskou pomoc. Teprve pak přijdou na řadu další úkony ještě na svahu,“ řekla Gabriela Trojanová z KB Pojišťovny.

Zcela zásadní je pak podle ní zajištění a identifikace viníka, který nehodu způsobil. Dále je třeba shromáždit dostatečné důkazy. Například pořídit fotografie, případně videozáznam z místa srážky, podobně jako je to běžné u dopravní nehody.

Další důležitou věcí je zajištění svědků, kteří událost viděli, a jejich kontaktních údajů. Svědectví mohou poskytnout i přivolaní příslušníci záchranných složek – horské služby, policie. „Jestliže se o zajištění důkazů nemůže kvůli svému zdravotnímu stavu postarat zraněný, měli by to udělat blízcí – rodina, kamarádi nebo svědci,“ radí Trojanová.

Měsíční fixace u energií ušetří tisíce korun

Finance

Pokud má zraněný kontakt na viníka nehody, škodu by měl u něho následně uplatnit písemnou formou, ideálně doporučeným dopisem. Požadovat může jak náhradu ušlé mzdy, bolestné, náklady spojené s léčbou, odškodnění za ztížení společenského uplatnění a další nároky, včetně třeba nákladů za zničené vybavení. „Doporučujeme, aby poškozenému pomohl se sepsáním dopisu právník, který zná legislativu a ví, na co má zraněný nárok,“ doplnila Trojanová.

Řešení nehody na svahu je podle ní mnohem jednodušší, jestliže má viník sjednáno pojištění odpovědnosti. V takovém případě se obrátí na svoji pojišťovnu a nárok poškozeného uplatní. Zároveň musí uznat svoji vinu, což je základní podmínka, aby pojišťovna mohla škodu zaplatit. V průběhu šetření by měl poškozený počítat s tím, že jej bude pojišťovna kontaktovat a požadovat doložení zdravotní dokumentace a dalších podkladů, které potvrdí jeho nároky.

Pokud viník nehody pojištění odpovědnosti nemá, bude muset veškeré nároky poškozeného uhradit z vlastní kapsy a řešení takové situace bude nepochybně složitější a s velkou pravděpodobností i časově náročnější. „I v tomto případě by měl poškozený začít řešit svoji událost stejně – odesláním dopisu s požadavkem na zaplacení škody. Pokud viník nebude ochoten nároky uznat, musí poškozený prostřednictvím právníka sepsat žalobu a uplatňovat újmy u soudu. Soudní proces je časově náročný a ne právě levný, ale i náklady na právníka a za soudní výlohy je možné nárokovat u viníka nehody,“ doporučil právník pojišťovny Robert Schulhauser.

Alkohol komplikuje plnění škody

Určitá pravidla pak musí dodržovat i člověk, který nehodu způsobil. Jinak – i když má pojištění odpovědnosti – hrozí, že bude škodu hradit sám. Například bývají mezi výlukami omamné látky či alkohol. Pokud pojišťovna zjistí, že jej měl v krvi, nemusí pak uhradit nic. Také může mít pojištěný problémy, když se ukáže, že nedodržoval základní bezpečnostní pravidla.

Nejlépe ale je, když se lyžař pokusí nehodě zabránit nebo minimalizuje její rizika. Hodně může pomoci už prosté nošení helmy. To je v Česku dobrovolné. Oproti tomu například v sousedním Slovensku, Rakousku či Itálii už je povinné. „Pozitivní zprávou však je, že dítě bez helmy na sjezdovce již téměř nepotkáme, nosí ji 98 procent z nich,“ řekl Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny. U dospělých je to sedmdesát procent.

Průzkum ERV Evropské pojišťovny však dále ukázal, že chránič páteře už nasadí rodiče pouze každému čtvrtému dítěti. Z dospělých ho nosí pouze desetina.

Pro bezpečné lyžování a předejití srážky je důležité mít správně seřízené vázání. Součástí pravidelné údržby vybavení by měl být i servis hran a skluznic. Podle statistik ERV Evropské pojišťovny je právě nevyhovující stav lyžařského vybavení příčinou každé šesté nehody na sjezdovce. „Z našeho průzkumu ale vyplývá, že lyže nebo snowboard si pravidelně nechává seřídit jen polovina lidí,“ říká Vlastimil Divoký.

Většina penzijních fondů loni překonala inflaci

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám