Hlavní obsah

Většina penzijních fondů loni překonala inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Penzijním fondům se loni hlavně díky růstu akcií dařilo. Dynamické fondy doplňkového penzijního spoření přinesly zhodnocení průměrně 20,6 procenta, vyvážené fondy 14,8 procenta a konzervativní fondy, které ve svém portfoliu mají zejména dluhopisy, devět procent. Informovala o tom Asociace penzijních společností.

Foto: Profimedia.cz

Penzijní fondy zaměřené na akcie loni inflaci porazily

Článek

Většina fondů tak překonala inflaci, která loni dosáhla 10,7 procenta. Po neúspěšném roce 2022, kdy dynamické penzijní fondy odepsaly v průměru více než deset procent, navíc při inflaci 15,1 procenta, tak nastal velmi výrazný obrat.

„Věříme, že nejen loňské skvělé výsledky, ale i dlouhodobě kvalitní výkonnost především dynamických a vyvážených fondů budou pro účastníky starého penzijního připojištění impulzem k přechodu do nových fondů,“ prohlásil prezident asociace Aleš Poklop.

„Kdo má strach přejít se všemi dosud naspořenými penězi, může si je nově na staré smlouvě takzvaně zamrazit a založit si druhou smlouvu právě už v nových fondech,“ dodal.

Zajištění na stáří mohou nabídnout i investice

Finance

Za uplynulých pět let dynamické účastnické fondy dosáhly průměrného ročního zhodnocení 9,05 procenta, vyvážené 5,4 procenta a konzervativní jen 1,7 procenta.

Jak avizoval Poklop, slabší roční výsledek se tradičně očekává u penzijních transformovaných fondů, tedy bývalého penzijního připojištění. Data budou známa až na jaře, nicméně předloni se jejich výnosy většinou pohybovaly od jednoho do dvou procent.

Některý z fondů má téměř polovina lidí. Celkem jde o 4,3 milionu smluv, z nichž je stále přes 60 procent těch původních, tedy k transformovaným fondům.

Letošní novinky

Na tento rok zákonodárci v penzijním připojištění připravili řadu změn. Od ledna je to výhodnější sazba pro daňové odpočty, a to až 48 tisíc Kč. Do částky se ale počítá i životní pojištění a dvě novinky – pojištění dlouhodobé péče a dlouhodobý investiční produkt DIP.

Dále existuje nová možnost dvou smluv penzijního spoření, kdy lidé nemusejí kvůli přechodu ze starého penzijního připojištění do nového doplňkového spoření převádět své dosud naspořené peníze. Také se nabízí nový typ fondu, takzvaný alternativní fond, který za cenu vyššího rizika nabídne i vyšší výnos.

Od července pak účastníky čeká změna státních příspěvků, kdy se sjednotí jejich sazba. Stát začne k měsíčně uloženým částkám mezi 500 a 1700 Kč přidávat jednotných 20 procent.

Zatím tedy ještě účastníci dostávají mezi 23 a 30 procent z uložené částky od 300 až do 1000 korun a nad tisícovku se státem zaslaný příspěvek již nemění.

Od července stát dvacetiprocentní příspěvek pošle až do částky 1700 korun. Odkládat na svůj penzijní účet mohou lidé samozřejmě více, ale horní limit pro státní příspěvek je stanoven na 340 korun, tedy 20 procent ze 1700 Kč. Příspěvek už nebudou od státu od července dostávat důchodci.

Od roku 2013 lze uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To se od penzijního připojištění liší hlavně nutností výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta. Nabízejí však i možné vyšší zhodnocení při větším riziku.

Akcie příští rok těžko překonají letošní růst, míní analytici

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám