Hlavní obsah

Měsíční fixace u energií ušetří tisíce korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen naprostá menšina domácností nemá u odběru energií klasickou smlouvu na dobu neurčitou nebo delší fixační období. Možnosti fixace jen na měsíc přesto využívají tisíce domácností. A výrazně tím ušetří – proti ostatním až tisíce korun za rok.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Funguje to tak, že cena se odvíjí od situace na burze. Odběratelům se tedy každý měsíc platba za silovou elektřinu nebo plyn mění. Regulovaná část ceny je ovšem pro všechny stejná.

„Tento produkt si vydobyl popularitu v loňském roce. Čím dál větší skupina zákazníků má měsíční fixaci, kde jsou ceny odvozeny od krátkodobých trhů. Současný příznivý vývoj cen pociťují téměř bezprostředně a mají teď nejvýhodnější ceny na trhu,“ řekl Novinkám analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Takové produkty nabízí Tedom nebo Lama Energy. Ta nyní prodává jednu kilowatthodinu silové elektřiny u běžné distribuční sazby za 3,45 Kč s DPH, takže celková platba za kilowatthodinu s regulovanou složkou vyjde na 6,78 Kč.

Statisícům domácností zdražuje elektřina i teplo

Finance

To u největšího dodavatele ČEZ se u smlouvy na dobu neurčitou platí za kWh silové elektřiny 5,07 koruny a konečná cena činí 8,40 Kč. Při průměrné spotřebě 3000 kilowatthodin tak při aktuálních cenách domácnost s krátkou fixací ušetří skoro 5000 korun ročně.

U plynu Lama Energy nabízí cenu 1,55 Kč za kWh, kdežto u hlavního dodavatele innogy s tarifem Standard se platí o padesát haléřů více.

Je ale nutné počítat s tím, že cena krátké fixace se může rychle změnit, a to i směrem nahoru. Proto se musí pravidelně sledovat.

„Je to dobrý produkt pro poučené zákazníky, kteří budou sledovat oznámení dodavatele. Pro typického odběratele, který nerad řeší vývoj cen energií a má rád klid, je vhodnější smlouva na dobu neurčitou anebo třeba roční fixace,“ upozornil Gavor.

Podle analytika Capitalinked Radima Dohnala jsou fixace cen elektřiny a plynu na měsíc velmi dobrým kompromisem mezi spotovou čili momentální denní cenou a fixací na rok. „Roční fixace má výhodu v jednoznačně dané ceně, a tak domácnost či firma může spolehlivě dělat roční rozpočet. Nevýhoda nastane ale v situaci klesající ceny, což se děje a zřejmě bude dít tento rok,“ vysvětlil.

Když se cena zvedne, lze odejít

Lidé se u měsíčních fixací nemusejí bát, že při prudkém růstu cen na burze budou následující měsíc muset platit přemrštěnou cenu. Od letoška mají možnost od smlouvy bez sankcí odstoupit před vstupem nových cen v platnost, a to i pokud jsou nové ceny oznámeny jen s nevelkým předstihem.

„Novela zákona dodavateli nařizuje oznámit zákazníkovi cenu na daný kalendářní měsíc třicátý den před její účinností. Proto jsme s platností od únorových cen změnili výpočet a začali energie pro zákazníky tarifu Jistota na měsíc nakupovat o měsíc dříve,“ řekl Novinkám ředitel Tedom Energie Jakub Odložílek.

Firma tak energie nakupuje na burze dva měsíce dopředu vždy na celý kalendářní měsíc.

„Na únor jsme nakoupili již koncem prosince a zákazníkům jsme únorové ceny rozeslali. Výhodou je, že zákazníci již nyní znají obchodní cenu na dva nejchladnější měsíce roku,“ dodal. Vývoj trhu podle něj dává naději, že jarní ceny budou ještě lepší.

Jak ušetřit? Zateplit a chytře ovládat provoz

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám