Hlavní obsah

Vysoká inflace žene Čechy do náručí podvodníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlé znehodnocování úspor v důsledku vysoké inflace žene řadu důvěřivých střadatelů do náručí investičních podvodníků. „Využívají toho, že řada lidí nemá zkušenosti s online investováním, a skutečnosti, že prostředky uložené do kryptoměn mohou být anonymní a nedohledatelné,“ shrnul ředitel společnosti Analytics Data Factory Kamil Mahdal.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

ilustrační snímek

Článek

Typický scénář je podle něj to, že fiktivní firma si vytipuje velmi často důchodce nebo podnikatele, kteří mají dostatek úspor.

O tom, že jejich peníze na běžném účtu rychle ztrácejí svou hodnotu, je ani přesvědčovat nemusí. Argumenty a nátlakem je přemluví k tomu, aby vyzkoušeli například investování do kryptoměn.

„Poškozenému vytvoří falešný investiční účet na falešném investičním portále, kde klient vidí, že jeho investice úspěšně rostou. Zdánlivě. Opak je ale pravdou, úspory jsou již v rukou podvodníků,“ dodal Jiří Mojžíš z Analytics Data Factory.

Ukradením peněz to ale končit nemusí. „Podvodníci často poškozeného zpracují tak, že si nainstaluje k sobě do počítače speciální aplikaci k investování, díky které pak mohou získat další citlivé údaje,“ dodal Mojžíš.

Podvodníci to navíc se svými oběťmi hrají jako klasičtí karbaníci: jednou je nechají vyhrát, tedy pošlou slibovaný výnos, podruhé jim střadatel tedy svěří více svých úspor a opět dostane výnos. Pak pošle všechno – a o všechno přijde.

Svojí bance to neříkejte. Šmejdi slibují pohádkové zhodnocení, ale důvěřivce oberou

Bezpečnost

Investiční firmy bez dohledu

Kromě tohoto modelu je řada projektů „garantovaných investic s nadprůměrným výnosem“ stále postavena na principu finančního letadla. První střadatelé jsou chvíli vypláceni z peněz druhých, ti druzí z peněz třetích, až nakonec letadlo spadne. První klienti navíc dostávají královské provize za to, že seženou druhé ovečky – typický podvod pro 90. léta. Jenže za poslední tři roky se opět rozmohl.

Stejně jako houby po dešti rostou investiční firmy podnikající podle §15 zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech (ZISIF). Zákon vznikl proto, aby umožnil vznik malých firem pro pár lidí, maximálně dvě desítky, kteří se znají a chtějí investovat společně. Nepodléhají proto žádné regulaci, tedy ani kontrole.

Jenže v praxi se z toho staly podniky shánějící přes plošná volání a tzv. finanční poradce střadatele, aby jim poslali své peníze. Slibují jim vysoká zhodnocení 1,5–2 % měsíčně.

Přitom se snaží střadatelům nabulíkovat, že jejich investice jsou zcela bez rizik.

Většina firem podnikajících podle §15 ZISIF zároveň uvádí, že jsou registrovány u České národní banky. Střadatelé si pak myslí, že jde o licenci a nezávislý dohled. Omyl.

„Rozdíl mezi §15 a fondem je propastný. Znám některé firmy podle §15, za nimiž stojí zkušený manažer s dobrými úmysly. Bohužel se ale na trhu prezentují desítky nových firem, které vykazují mnoho znaků, na které je dobré si dát pozor a spíše se jim rovnou vyhnout,“ varoval investor Štěpán Pírko.

Pravidla bezpečného investování

  • Nedejte se zlákat na vysoké zhodnocení. I kdyby ho společnost dosáhla v minulosti, minulé zisky nejsou garancí zisků budoucích.
  • Investujte rizikově jen to, o co můžete přijít.
  • Pozor na call centra, nevyžádané telefonáty, reklamní bannery, reklamní sdělení – všechny nevyžádané nabídky jsou podezřelé.
  • Ptejte se sami sebe, proč potřebují vaše peníze a nepoužijí peníze vlastní.
  • Pozor na to, když musíte vstoupit do investice nákupem nějakého balíčku, typicky vzdělávacího.
  • Podezřelé je, pokud po vás chtějí, abyste do projektu lákali další lidi.

Zdroj: Vladimír Brůna, B&K Nemovitostní investice

„Můj syn má rakovinu.“ Kyberšmejdi vylákali z lidí miliony

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám