Hlavní obsah

Více než polovina měst a obcí sází na vytápění zemním plynem

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 60 % měst a obcí preferuje ve vytápění zemní plyn. Vyplynulo to z dotazníkového šetření, které realizovalo Ministerstvo životního prostředí. Pouze 11 % municipalit má ovšem jasnější představu o tom, jaké množství energie bude 2020 spotřebovávat za deset let, většina má výhled jen na nejbližší roky.

Článek

Celková spotřeba zemního plynu v Česku loni v porovnání s rokem 2008 klesla o šest procent. Za první čtvrtletí roku 2010 ovšem meziročně opět vzrostla o 1,5 procenta. Oznámila to v úterý Česká plynárenská unie.

„Projevují se úspory a zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů a také recese výroby,“ uvedl Oldřich Petržilka, z České plynárenské unie (ČPU). Spotřeba plynu bude podle něho víceméně stagnovat, výraznější zvýšení spotřeby očekáváme pouze v souvislosti s výstavbou paroplynových elektráren.

EU přiklepla dotace

Evropská komise zároveň oficiálně potvrdila přidělení dotace 35 miliónů eur (přibližně 910 miliónů korun) na rozšíření skladovací kapacity podzemních zásobníků v Česku a 9,5 miliónů eur (přibližně 250 miliónů korun) získaly tři plynovodní projekty na zpětný tok zemního plynu.

RWE Gas Storage využije dotaci na rozšíření kapacity podzemních zásobníků plynu Třanovice a Tvrdonice a NET4GAS na výstavbu plynovodů pro posílení infrastruktury v případě přerušení dodávek zemního plynu z Ruska do zemí EU přes Ukrajinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám