Hlavní obsah

Většina firem je připravena zaměstnat uprchlíky z Ukrajiny, ukázal průzkum

Ochota zaměstnávat příchozí z Ukrajiny je u českých firem poměrně velká, kladně se vyjádřily tři pětiny z nich. Převážně se jedná o manuální pozice, pro něž není potřeba žádné kvalifikace. Mnohé firmy navíc již s pracovníky z Ukrajiny mají dlouholeté zkušenosti.

Foto: Twitter Jana Čižinského

Ukrajinky, které musely utéct před válkou a žijí v Praze, se práce nebojí a dokázaly, že rády pomůžou i s úklidem Prahy.

Článek

Tři pětiny českých firem jsou podle průzkumu HR Pulse pracovního portálu Profesia.cz ochotny na částečný, ale i plný úvazek zaměstnat ukrajinské uprchlíky, a to s vědomím, že se jedná především o ženy.

Některé firmy nejsou schopné nabídnout místa okamžitě, bez přípravy, pětina firem tak nabídnutí práce běžencům ještě zvažuje. Další pětina se zaměstnáváním příchozích z Ukrajiny nepočítá.

Jak odborníci ze společnosti Profesia zmiňují, je zajímavé porovnat tuto situaci se slovenskými sousedy. Zde plánují uprchlíky zaměstnat tři čtvrtiny firem, negativní postoj vyjádřilo jen osm ze stovky oslovených.

Slovenské firmy běžence chtějí. Ale drhne to

Evropa

„V rámci průzkumu se také ukázalo, jaké překážky firmám brání uprchlíky z Ukrajiny zaměstnávat. Firmy, které uvedly, že nepočítají s jejich zaměstnáváním, pro ně v převážné většině nedokážou vytvořit pracovní místa,” uvedl Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Mezi nejčastější překážky pak podle Nováka patří neznalost češtiny nebo angličtiny, což zmínila každá třetí firma. Také se obávají nedostatečných odborných znalostí (23 procent) či nemají zdroje na překlad a tlumočení potřebné pro nábor i zaučení (18 procent).

Ministerstva práce a školství společně připravují kurzy češtiny pro Ukrajince

Věda a školy

S Ukrajinci mají firmy zkušenosti

Jaké typy pozic plánují firmy především obsadit? Nejčastěji se jedná o nekvalifikované, manuální pozice (67 procent), ale i kvalifikované technické (39 procent) či kvalifikované netechnické (20 procent). Pětina běženců by se mohla uplatnit i ve službách.

Mnohé firmy mají s ukrajinskými pracovníky již dlouholeté zkušenosti, což v průzkumu potvrdily dvě třetiny z nich. V naprosté většině případů (71 procent) pracují na nekvalifikovaných manuálních pozicích. Kvalifikované technické pozice zastávají dvě pětiny Ukrajinců, kvalifikované netechnické pak 29 procent, ve službách pracuje pětina a na manažerských pozicích desetina lidí z Ukrajiny.

Firmy na jihu Čech nabízí uprchlíkům z Ukrajiny přes 800 míst

Válka na Ukrajině

Současná situace je ale jiná, zejména v mohutnosti a demografii vlny příchozích. Řada firem je na to ale připravená – 57 procent uvedlo, že dokážou zabezpečit komunikaci v ukrajinském nebo ruském jazyce.

„Válka ovlivňuje i život těch Ukrajinců, kteří v Česku již pobývají déle. Podle průzkumu 19 procent stávajících ukrajinských zaměstnanců zvažuje odchod s cílem zapojit se do obrany své země a devět procent z nich už odjelo,” uvedl Novák.

Mnohé firmy svým zaměstnancům z Ukrajiny také nabízejí pomoc. Například dvě třetiny se angažují při řešení transportu rodin do bezpečí, dvě pětiny pomáhají finančně, čtvrtina nabízí psychologické poradenství a pětina pak placená volna. „Kompletní relokaci svých ukrajinských poboček provedla čtyři procenta firem,“ dodal Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám