Hlavní obsah

V nájmu bydlí už každý čtvrtý Čech. Buď nemají na hypotéku, anebo žijí single

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marie Valová bydlí v Praze s přítelem a dvouletou dcerou ve vlastním bytě, který jim však začal být malý. Při shánění nového ale zjistili, že hypotéku na dostatečně velký byt nyní nedostanou. „Máme poměrně náročné požadavky. Přítel pracuje z domova a potřeboval by oddělenou místnost jako pracovnu,“ říká. Začali tedy raději hledat pronájem.

Foto: Envato

Vlastní byty jsou pro Čechy málo dostupné, a tak častěji končí v nájmech. Ilustrační foto

Článek

Podobnou cestou se v posledních letech vydává více lidí než dříve. „Stále vysoké kupní ceny rezidenčních nemovitostí v Praze a Brně mají za ná­sledek změny z vlastnického bydlení na nájemní,“ říká analytička Kamila Breen z poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Podle dat Eurostatu žilo v Česku v pronajatých bytech loni 24 procent osob. Ještě před dvěma lety to bylo sotva 22 procent. Češi se ale stále drží pod unijním průměrem. Například v Německu nebo Rakousku žije v nájmu polovina populace.

Kromě dlouhodobě vysokých cen nemovitostí vedly k růstu poptávky po nájemních bytech v posledních dvou letech také drahé hypotéky. Jejich úrokové sazby nyní sice mírně poklesly, stále ale zůstávají vysoké a pohybují se nad pěti procenty. Na úvěr kvůli tomu mají potíže dosáhnout i lidé s průměrnými příjmy. Pro představu, měsíční splátka průměrné hypotéky ve výši 3,4 milionu korun vyjde na 20 500 korun měsíčně.

Dotujte hypotéky a my snížíme marže, vyzývají stát bankéři

Ekonomika

Roli ve větším zájmu o nájmy hraje i demografie. Do dospělosti míří silné ročníky z první dekády současného století. Ty si hledají své první samostatné bydlení, případně volí pronájem jako alternativu k životu na studentských kolejích. „A do trendů se také promítá rostoucí počet single domácností, zejména u lidí nad čtyřicet let,“ dodává Martin Ponzer, výkonný ředitel služby Bezrealitky, která umožňuje lidem nákup či pronájem nemovitosti bez realitního makléře.

O byt soupeří desítky lidí

Data firmy ukazují, že na jeden inzerát se nyní ozývají desítky zájemců. V Praze jich v letošním prvním čtvrtletí v průměru zareagovalo přes 40, v Brně se pak jejich počet blížil 20. Rekordmanem je byt v panelovém domě na pražském Jižním Městě, který zaujal 330 lidí. Oslovil je hlavně cenou. Za dispozici 3+1 a 75 metrů čtverečních požadoval majitel 17,5 tisíce korun měsíčně plus poplatky za energie.

Standardně se přitom nájemné pohybuje výrazně výše. Podle poradenské společnosti Deloitte činil průměrný pražský nájem v závěru loňského roku 395 korun měsíčně za metr čtvereční. Při přepočtu na zmíněných 75 metrů by tak nájemce platil bez započtení dalších poplatků asi 30 tisíc korun.

Vývoj podílu nájemního bydlení ve vybraných evropských zemích (v %)
202120222023
Česko21,722,924
Německo50,953,552,5
Rakousko45,848,6nezveřejněno
Polsko13,212,8nezveřejněno
Slovensko7,176,4
Zdroj: Eurostat

Drahé nájmy komplikují hledání i zmíněné Marii Valové. Úlevou jí je alespoň fakt, že současný malý byt může sama pronajmout a tím si finančně vypomoci. „Bez této možnosti bychom se ale teď, dokud nemám plnohodnotný příjem, přestěhovat určitě nemohli,“ uvádí.

Pronájmy v posledních letech zdražovaly právě kvůli vysoké poptávce. Na konci loňského roku přišlo zklidnění, které vydrželo i zkraje letoška. „Ceny se ale dají pravděpodobně opět do pohybu. Minimálně bude platit, že segment lepších bytů v centrech měst nebo novostaveb se může cenově vzdalovat od zbytku,“ konstatuje Ponzer. Podle odhadů analytiků by nájemné mohlo růst v jednotkách procent.

Dostupné bydlení u soukromníků naráží. Snaží se hlavně obce

Ekonomika

Výběr článků

Načítám