Hlavní obsah

Úroky na spořicích účtech pomalu klesají, stále však lze dostat i přes 6 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlaté doby na spořicích účtech zřejmě končí. Úrokové sazby v řadě případů pomalu klesají, ty nejvyšší jsou často podmíněny různými podmínkami. Pokles je znát také u termínovaných vkladů. Stále však lze dostat i šest a více procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodem jsou rozhodnutí centrální banky, která už dvakrát snížila základní úrokové sazby, od nichž se úročení spořicích a termínovaných vkladů odvíjí. Další pokles na vkladových produktech se tak dá čekávat i v dalších měsících.

„V reakci na snížení základní úrokové sazby ze strany České národní banky jsme přistoupili od začátku března ke snížení úročení spořicích účtů,“ uvedla mluvčí Monety Money Bank Zuzana Filipová. U zůstatku do jednoho milionu korun banka nabídla nově úročení 5,1 procenta ročně místo dosavadních 5,3 procenta.

Akcie letos ještě porostou, věří analytici

Finance

J&T Banka snižovala sazby už v první třetině února a přistoupí k tomu znova. „Změna sazeb se dotkne jen nově zakládaných produktů a vkladů, nikoliv stávajících,“ řekla její mluvčí Monika Veselá. Týkat se to bude jen termínovaných vkladů, nikoliv spořicích účtů.

U Banky Creditas pak k mírnému snížení došlo k 19. únoru, kdy u vkladů do půl milionu sazba klesla z 5,5 na 5,4 procenta a nad touto hranicí ze 3 na 2,9 procenta. „Obecně ale chceme, aby naše nabídka patřila mezi nejlepší na trhu,“ řekla ředitelka komunikace Lucie Brunclíková.

Max banka sazby upravovala v tom samém termínu. „Roční úroková sazba na korunovém spořicím účtu klesla od počátku roku o 0,31 procenta,“ řekla Novinkám její mluvčí Anna Bakošová. U Raiffeisenbank pak od počátku roku do změny ve druhé třetině února klesly nejvyšší úroky na spořicím účtu z 5,20 na pět procent.

Vývoj podle situace

Úpravy na vkladových produktech avizují i další banky, byť zatím bez upřesnění. „V ČSOB budeme držet aktuální sazby do 5. dubna beze změny,“ řekla mluvčí této banky Michaela Průchová s tím, že lze u vkladů do čtvrt milionu získat úrok až pět procent. „Nově zavádíme na spořicím účtu úročení formou základní sazby a bonusu. Od dubna bude základní sazba 1,5 + bonus, jehož výši oznámíme do konce března. Výsledná sazba tak bude odpovídat podmínkám na trhu,“ dodala.

„V tuto chvíli výši úročení ani jeho podmínky neměníme, nicméně sledujeme kroky národní banky i situaci na trhu a není vyloučeno, že v dohledné době přistoupíme ke změně výše úročení spořicích účtů,“ řekl Filip Hrubý z České spořitelny.

Jinak banky většinou odkazují na to, že budou reagovat s ohledem na situaci. MBank chce garantovat sazby spořicích účtů do konce pololetí.

Aktuální úroky na spořicích účtech
Airbank5 %
Banka Creditas5,4 %
Česká spořitelna5 %
ČSOB5 %
Fio banka 5,5 %
J&T Banka5 %
Komerční banka5 %
Max banka5,7 %
mBank5,5 %
Moneta Money Bank5,1 %
Oberbank2,75 %
Raiffeisenbank5 %
Trinity Bank6,3 %
UniCredit Bank5,75 %
Pozn.: Roční úrokové sazby u základních, nejnižších vkladů. Započítali jsme přitom i různé bonusy, takže se jedná o nejvyšší možné úroky.
Zdroj: banky a jejich weby

Investovat do umění lze i nízké částky. Zhodnotí se i o tisíc procent

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám