Hlavní obsah

Akcie letos ještě porostou, věří analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové trhy vstoupily do nového roku poměrně svižným růstem. V únoru se pak klíčový americký akciový index Standard & Poor’s 500 poprvé v historii dostal nad hranici 5000 bodů. Dařilo se i akciím v Evropě. Index pražské burzy v polovině února posílil na nejsilnější hodnotu od konce června 2008.

Foto: Canva.com

Vhodně zvolené investice jsou jednou z cest, jak získat pasivní příjem.

Článek

Letošní rok by měl podle oslovených analytiků akciím pravděpodobně přát, i když pro ně nejspíš nebude v součtu tak úspěšný jako ten loňský. „V obecné rovině bude letošní rok ve znamení spíše pozitivních fundamentálních faktorů – ať už jde o růst ziskovosti amerických firem o více než deset procent, či pokles úrokových sazeb,“ uvedl David Brzek z Fio banky.

Jak ale dodal, tyto faktory jsou v trhu již částečně zaceněny. „Rozhodně neočekávám tak výrazně rostoucí rok, jako tomu bylo v roce 2023, kdy index S&P posílil o více jak 24 procent,“ doplnil.

Táhne bitcoin i ethereum. V lednu utratili Češi za kryptoměny 350 milionů

Internet a PC

Brzek předpovídá, že celoroční výkonnost S&P se bude více blížit dlouhodobým průměrům na úrovni sedmi procent. „V průběhu roku může index vykazovat lepší výkonnost, pohyb výrazněji nad hladinu 5400 bodů však neočekávám,“ doplnil.

Do konce roku by se index S&P mohl vyšplhat na 5200 bodů
Tomáš Pfeiler, Cyrrus

Mírné posílení nevylučují ani další analytici. „Do konce roku by se index S&P mohl vyšplhat na 5200 bodů, s ohledem na to, že výkon americké ekonomiky zůstane robustní a zároveň americká centrální banka Fed začne snižovat úroky,“ míní Tomáš Pfeiler z Cyrrusu.

Experti se shodují, že cesta k vyšším úrovním nebude přímočará. „Aktuální vysoké cenové úrovně znamenají, že investoři mají značně pozitivní očekávání ohledně budoucích zisků. Pokud nakonec tamní korporace nedodají predikované výsledky, mohou akcie citelně oslabit,“ konstatoval Pfeiler. „Dále také vidíme, že proces snižování úroků nebude tak rychlý, jak někteří investoři ještě začátkem roku doufali,“ podotkl.

Euforie kolem AI

Hlavním faktorem nynějšího růstu akcií je podle analytiků euforie kolem umělé inteligence (AI). Výsledky řady čipových společností poukazují na velkou poptávku ze strany velkých technologických firem. „To investoři vnímají tak, že se technologičtí giganti pouští do budování infrastruktury spojené s umělou inteligencí, a zřejmě tak lze očekávat dřívější než očekávanou monetizaci této potenciálně přelomové technologie. Nicméně podle mého názoru je euforie přehnaná,“ prohlásil Pfeiler.

Podle něj zatím není ještě jasné, zda umělá inteligence dokáže vytvořit nový trh srovnatelný s internetem, on-line reklamou či cloudem. „Taktéž není jasné, kdo budou případní vítězové zavádění AI. Trhy jsou tak na aktuálních úrovních zranitelné vůči negativním zprávám a krátkodobá korekce se jeví jako velmi pravděpodobná,“ dodal analytik Cyrrusu.

Mezi hlavní globální faktory, které budou letos působit na výkon světových akciových trhů, mohou podle Jana Blahy z Patria Finance být vedle amerických makroekonomických dat potencionálně i narůstající problémy s realitním sektorem. „S&P 500 je teď naceněn na to, že americká inflace klesne na dvě procenta a ekonomika to bezbolestně přejde. Historicky to tak ve většině případů nebylo,“ poznamenal.

Obavy z recese

Důležitými faktory budou i sazby centrálních bank a hospodářský výkon. „Naším hlavním scénářem zůstává, že se americké ekonomice podaří vyhnout se recesi, nicméně vůči Evropě jsme skeptičtější. Slabší ekonomická dynamika se propisuje do pomalejšího tempa růstu zisků,“ poukázal Pfeiler.

Investoři budou dál sledovat informace o postupném zavádění AI. Globální trhy by mohlo zasáhnout i zpomalení čínské ekonomiky. Rizikem jsou i přetrvávající geopolitické konflikty, vliv na burzovní indexy pak téměř jistě budou mít i prezidentské volby v USA.

Sázka na sedm statečných se vyplácí

Burzovní makléři se shodují, že k dobré výkonnosti investičního portfolia přispívá držení akcií takzvané „statečné sedmičky“, což odkazuje na slavný western Sedm statečných (v angličtině The Magnificent Seven). Jde o akcie společností Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, Nvidia a Tesla.

„Tyto společnosti prakticky pokrývají všechny dlouhodobé pozitivní trendy. Ať už je to umělá inteligence, virtuální realita, autonomní auta, přechod na cloud, bezhotovostní platba, prostě na cokoli si vzpomene,“ vysvětluje analytik Patria Finance Jan Blaha.

Z jednotlivých sektorů nyní považuje za bezpečný přístav energetiku v čele s ropnými společnostmi.

Tomáš Pfeiler z Cyrrusu rovněž míní, že odvětví těžařů ropy je podhodnocené. „Cena černého zlata by se měla vydat směrem nahoru s ohledem na geopolitické pnutí na Blízkém východě. Současně platí, že proces dekarbonizace potrvá déle, než se předpokládalo,“ podotkl.

Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 se dostal na maximum za 34 let

Ekonomika

Doplnil, že obecně preferuje spíše hodnotová odvětví. Tedy takové akcie, které se obchodují za smysluplný násobek čistého zisku či tržeb. Za perspektivní Pfeiler považuje i výrobce luxusních produktů, kteří dokážou na své klienty bez problémů přenášet vyšší ceny vstupů a zároveň kurzy jejich akcií sestoupily z loňských maxim. „Do technologických firem, respektive akcií výrobců čipů bych vstupoval až v momentě, pokud by došlo k určité korekci, protože jejich ocenění je aktuálně velmi našponované,“ dodal.

K investici podle expertů lákají třeba i akciové fondy rozvíjejících se trhů. „Dobrou diverzifikaci do portfolia představují trhy s dobrými defenzivními vlastnostmi jako Indie a Indonésie, které jsou navíc méně synchronizované s globálním cyklem. Stejně tak bychom mohli doplnit asijský region ASEAN,“ uvedl hlavní analytik Swiss Life Select Richard Bechník.

Na vyspělých trzích se podle něj jeví atraktivně fondy orientované na Japonsko, které si prošlo řadou reforem týkajících se řízení společností a navíc se dá očekávat posílení jenu.

V Praze věří bankám

Mezi letošními vítězi pražské burzy mohou být podle analytiků cenné papíry banky Erste, která by měla za loňský rok reportovat rekordní zisk, a zbrojovky Colt, která může těžit z nedávných akvizic.

Obecně bankovní sektor by si měl podle Davida Brzka z Fio banky udržet vysokou ziskovost. Jednotlivé banky jsou relativně dobře připraveny na pokles úrokových sazeb. „Vliv na marže by neměl být negativní, když pokles výnosových úroku dostatečně vykompenzují nižší náklady na depozitech. Komerční banka v loňském roce zaostávala za výkonností dalších dvou bankovních titulů (Erste a Moneta Money Bank) a domnívám se, že v letošním roce to může být obráceně,“ dodal Brzek.

V kurzu jsou i dluhopisy a zlato

S poklesem inflace a očekávaným snižováním úrokových sazeb se otevírají nové možnosti i pro dluhopisové fondy. Výnosy dluhopisů se nyní globálně nacházejí na nejvyšších příčkách od roku 2009. Určujícím faktorem jejich budoucí výkonnosti bude rozhodně okamžik zahájení a rychlost snižování úrokových sazeb významných centrálních bank.

„Dluhopisovým fondům může v určité míře pomoci i skutečnost, že některé akcie velkých amerických společností jsou poměrně drahé, a tak mohou chtít mnozí investoři uzavřít prodejem své ziskové pozice a přeinvestovat do dluhopisových fondů, atraktivnějších v poměru výnosu k riziku,“ dodal Bechník.

Možností investic je samozřejmě daleko víc, ať už jde o kryptoměny, které od začátku roku rovněž významně posílily, nebo i nemovitosti, obrazy, starožitné předměty či zlato. To podle analytiků bude letos mířit k novým rekordům. Důvodem jsou deficity státních rozpočtů, které zůstávají od pandemie covidu nepřiměřeně vysoké. A pokud centrální banky začnou snižovat úrokové sazby, jde o impulz pro další silný růst ceny zlata, shodují se analytici.

Zlato dosáhlo na konci loňského roku nejvyšší ceny v historii, když se na burze prodávalo za 2135 dolarů za troyskou unci. V pondělí jeho cena činila 2020 dolarů za unci.

Bitcoin poprvé od roku 2021 přesáhl hranici 50 000 dolarů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám