Hlavní obsah

Úroky na spoření padají. Kde vám ještě dají šest procent?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupné snižování úrokových sazeb České národní banky, která reaguje na pokles inflace, vede ke zlevňování úvěrů v čele s hypotékami. Na druhou stranu ale banky zhoršují úročení vkladů. Díky konkurenčnímu boji na trhu se však střadatelé stále mohou u spořicích účtů dostat na úrok kolem šesti procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyšší úrok je často ale podmíněn tím, že člověk musí mít u banky i běžný účet, spořit si pravidelně či zaplatit kartou několikrát za měsíc. Pokud tyto podmínky nesplní, úročení obvykle výrazně klesne.

Nejvyšší úrok na spořicím účtu lze nyní získat u Trinity Bank, která v rámci produktu Jarní Skvělý účet nabízí úrok 6,31 procenta do 250 tisíc korun. Pro vklady od 250 000 Kč do 10 000 000 Kč včetně platí sazba 6,08 procenta ročně. Pro vklady nad 10 milionů Kč je sazba 4,08 procenta. Tato nabídka platí pro stávající i nové klienty při založení nového účtu.

Jeden z nejvyšších úroků na spořicím účtu bez jakéhokoliv limitu lze stále získat u VÚB Banky. „Proti únoru však v rámci produktu Spoření bez limitů snížila úrok z 6,05 procenta na 5,8 procenta, kterým se úročí veškeré vklady, aniž by byla stanovena jejich horní hranice,“ uvedl analytik společnosti Portu Marek Pokorný. „Jde ale o pobočku slovenské banky, a pokud klient nedodá potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu, strhne mu banka daň 19 procent,“ doplnil.

Hypotéky a úvěry zlevní, ČNB snížila úrokovou sazbu

Ekonomika

Max banka (dříve Expobank CZ) bez omezení výše vkladu a dalších podmínek nabízí úrok 5,70 procenta.

UniCredit na svém spořicím účtu snížila úrok na 5,50 procenta a jedná se o akci jen pro nové klienty. Úročí se vklady do dvou milionů. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc. Sazbu banka garantuje jen do konce dubna. Stávající klienti mají úrok 4,75 procenta.

Menší banky se snaží získávat nové zákazníky prostřednictvím atraktivních spořicích účtů
Tomáš Rosenkranc, Ušetřeno.cz

Fio banka stále drží na svém spořicím účtu sazbu 5,5 procenta, kterou se úročí vklady do výše 200 tisíc Kč. Bez omezení výše vkladu je potom úročení čtyřprocentní.

Air Bank teď úročí vklady na spořicím účtu do 250 tisíc Kč pěti procenty ročně, a nad 250 tisíc Kč dokonce šesti procenty. Od 12. dubna ale sazby sníží o jeden procentní bod, garantovat je bude do 2. května.

„Noví zákazníci Air Bank dostanou speciální úrok automaticky v okamžiku, kdy si včas aktivují nový spořicí účet, a první dva měsíce jim peníze bude banka úročit i bez provedení pěti plateb kartou. Stávající zákazníci si nabídku musí včas zapnout tlačítkem v mailu a udělat v předchozím měsíci alespoň pět plateb kartou,“ radí Pokorný.

Letos inflaci asi překonají

Podle Tomáše Rosenkrance ze serveru Ušetřeno.cz. banky reagují na pokles sazeb ČNB, ale zároveň se mezi nimi zostřuje konkurenční boj. „Trendem je intenzivní konkurenční tlak mezi menšími bankami, které se snaží získávat nové zákazníky prostřednictvím atraktivních spořicích účtů,“ poznamenal. Příkladem podle něj může být nedávný vstup Partners Banky na trh, ta se snažila také nalákat nové klienty na spořicí účet s úrokem 6,03 procenta ročně. Na tuto nabídku poté reagovala třeba Trinity Bank, doplnil Rosenkranc.

Od loňského prosince už ČNB srazila svou základní sazbu ze sedmi na 5,75 procenta. S jejím dalším očekávaným snižováním bude podle ekonomů dále klesat i úročení vkladů. „Situaci na trhu i kroky České národní banky pečlivě sledujeme a vyhodnocujeme. Aktuálně se na snížení nechystáme, ale v průběhu roku ho nemůžeme vyloučit,“ sdělil Novinkám mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek. Prakticky stejně se pak vyjádřili i zástupci ostatních bank.

I tak spořicí účty letos podle ekonomů s velkou pravděpodobností po několika letech překonají inflaci, která by za celý rok měla být pod třemi procenty. „Pro střadatele tak opět nastávají dobré časy,“ věří Rosenkranc.

Bez splnění podmínek mohou úroky klesnout k nule

Relativně vysokou sazbu, 5,2 procenta, stále nabízí i Banka Creditas pro vklady do 500 tisíc Kč, nad tento limit padá na 2,9 procenta.

mBank stále nabízí 5,5 procenta, podmínkou je ale běžný účet a volba jedné ze čtyř variant pravidelného spoření. To probíhá formou cílů, v každém lze naspořit maximálně 100 000 Kč. Na eMax plus banka nabízí čtyři procenta na vklady do 500 tisíc korun, je možné mít až 4 takto úročené vklady.

Moneta Money Bank momentálně nabízí 5,1 procenta, tedy o 0,4 procentního bodu méně než v únoru, pro vklady do jednoho milionu Kč, část vkladu nad milion se úročí 0,5 procenta.

Z největších bank se u Komerční banky klienti mohou dostat až na sazbu 4,5 procenta. Základní úročení je ale 2 procenta a do 200 tisíc Kč. Bonusovou sazbu 2,5 procenta navíc lze získat bez podmínek pouze do konce dubna. Nad 200 tisíc Kč se vklady úročí pouze 0,01 procenta.

Větší zlevnění hypoték přijde na jaře

Finance

U České spořitelny lze získat sazbu 5 procent, ale u vkladu do 200 tisíc Kč. „Navíc je zapotřebí mít Plus účet, internetové bankovnictví George a investovat minimálně 2000 Kč měsíčně, zatímco v únoru to bylo jen 300 Kč, pravidelným pokynem,“ upozornil Pokorný. „V případě, že Plus účet nemáte, připíše se vám úrok 0,2 procenta ročně do stejného limitu,“ dodal.

ČSOB nabízí pro vklady do 250 tisíc Kč úročení 5 procent. Podmínkou je ale pětkrát měsíčně zaplatit kartou a nejméně jednou za tři měsíce se podívat do ČSOB Smart. Jinak platí základní sazba, která od 6. dubna klesá z 2,3 na 1,5 procenta. Vklad nad 250 tisíc do milionu Kč bude banka nově maximálně úročit sazbou 2,8 procenta namísto původních 3,3 procenta.

Termínované vklady

Termínované vklady bývají úročeny lépe než spořicí účty se základní sazbou, jejich nevýhodou ale je nemožnost okamžitého výběru. Navíc jsou u většiny z nich i podmínky typu zainvestování do jiných bankovních produktů, převážně fondů.

Spořitelní družstvo NEY snížilo sazbu o 1,1 procentního bodu a nově tak podle Pokorného pro roční vklady nabízí úročení 5 procent, zatímco pro půlroční je to 5,5 procenta. „Podmínkou pro založení termínovaného vkladu je ze zákona členství v družstvu, složení základního členského vkladu ve výši 1000 Kč a dalšího členského vkladu, které ve svém součtu představují jednu desetinu výše termínovaného vkladu. Členský vklad není pojištěn ani úročen,“ upozornil Pokorný.

Na roční úrok 6,3 procenta nadále podle něj láká spořitelní družstvo Artesa. Platí u něj přitom podobné podmínky jako v případě družstva NEY.

U UniCredit Bank v případě tříměsíčního úrokového vkladu lze podle Pokorného získat sazbu 4,75 procenta pro vklady do jednoho milionu Kč. „Od jednoho do pěti milionů zůstává sazba stejná. V případě ročního vkladu je úrok 3,7 procenta,“ doplnil.

Nová Partners Banka termínované vklady zatím nenabízí, klientům doporučuje alternativu v podobě fondu peněžního trhu.

Jaké úroky nabízejí banky:

BankaSpořicí účetTermínovaný účet
Trinity Bank6,31 %2,05 %
Partners Banka6,03 %-
Max banka5,70 %4,00 %
Fio banka5,50 %4,00 %
mBank5,50 %0,10 %
UniCredit Bank5,50 %3,70 %
Banka Creditas5,20 %4,00 %
Moneta Money Bank5,10 %5,00 %
Airbank5,00 %-
Česká spořitelna5,00 %3,00 %
ČSOB5,00 %3,00 %
Raiffeisenbank5,00 %4,50 %
Komerční banka4,50 %3,00 %
Oberbank4,00 %3,50 %
Pozn.: Roční úrokové sazby u základních, nejnižších vkladů. Započítány jsou i různé bonusy, takže se jedná o nejvyšší možné úroky. V případě termínovaných účtů se může úročení lišit podle dojednané délky vkladu.
Zdroj: Portu, banky

Na trhu je nová banka

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám