Hlavní obsah

Hypotéky a úvěry zlevní, ČNB snížila úrokovou sazbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) pokračuje v nastoleném tempu. Ve středu na měnovém zasedání její bankovní rada rozhodla, stejně jako v únoru, o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu. Ta tak nově činí 5,75 procenta. Na této hodnotě byla naposledy v květnu 2022. Od základní úrokové sazby se odvíjí ceny úvěrů včetně hypoték.

Článek

Trh i analytici pokles o půl procentního bodu očekávali, takže rozhodnutí bankovní rady by nemělo mít zásadní dopad na kurz koruny, uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Po zveřejnění rozhodnutí centrální banky se kurz koruny nacházel kolem hranice 25,30 CZK/EUR. „V pásmu 25,50 - 25,40 CZK/EUR je celkem silná technická rezistence, která by ji měla udržet,“ uvedl Matěj Novák, člen představenstva České fintech asociace.

Pokles sazeb úvěrů

Podle Seidlera lze nyní očekávat pokles úrokových sazeb jak u korporátních úvěrů, tak i u vkladů a hypoték.

„Pro hypoteční sazby rozhodnutí centrální banky jen potvrzuje nastolený trend a očekávání trhu, které je již promítnuto do tržních sazeb delších splatností. Ty začaly klesat již závěrem minulého roku z titulu očekávání rychlejšího snižování sazeb ze strany centrálních bank,“ dodal Seidler.

Sedmičlenná bankovní rada centrální banky ve stejném rozsahu snížila také další dvě sazby. Diskontní sazbu snížila na 4,75 procenta, lombardní na 6,75 procenta.

Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Na diskontní sazbu jsou například navázána penále za nesplácené úvěry.

K prvnímu snížení úrokových sazeb se ČNB odhodlala loni v prosinci, když základní úrokovou sazbu snížila o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Předtím byly sazby rok a půl na sedmi procentech.

Banky poskytly v lednu hypotéky za 15,8 miliardy, meziročně je to dvojnásobek

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám