Hlavní obsah

Úrokové sazby hypoték padají k pěti procentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s očekávaným poklesem sazeb České národní banky (ČNB) začaly první bankovní domy v předstihu snižovat úrokové sazby u úvěrů. Úročení hypotečních úvěrů by podle odborníků už brzy mohlo být pod pětiprocentní hranicí. Tam byla podle Hypomonitoru České bankovní asociace průměrná úroková sazba naposledy loni v květnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letos v září se průměrná sazba u nových hypoték bez refinancování snížila ze srpnových 5,78 procenta na 5,74 procenta.

Na realitním trhu navíc přibývá kupujících. „Zájem o hypotéky začíná pomalu ožívat. Pozitivním impulzem byla červencová deaktivace limitu DSTI a akce bank. U nejlepších nabídek se dnes sazba výrazně přiblížila k pěti procentům,“ uvedl hypoteční expert společnosti Broker Trust Libor Vojta Ostatek.

Limit ukazatele DSTI, který Česká národní banka zrušila od července, určoval maximální procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek úvěru na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr. Na hypotéku tak teď dosáhne více lidí.

Úroky na spořicích účtech jsou stále vysoko, ale příští rok zřejmě klesnou

Finance

Banky předjímají vývoj sazeb ČNB. „Na základě posledních vyjádření členů bankovní rady předpokládáme, že ČNB může zahájit opatrné snižování své základní úrokové sazby ještě do konce letošního roku,“ řekl mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Centrální bankéři připouštějí, že by po roce a půl mohli začít sazby snižovat. Nastavení úroků v bankách ovlivňuje i konkurence. „Sledujeme počínání ČNB a situaci na finančním trhu obecně. Na základě tohoto i chování konkurence sazby upravujeme a třeba někdy i s předstihem,“ potvrdil mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek. Fio před dvěma týdny snížilo sazby hypoték u tříleté a pětileté fixace a nejnižší dostupná sazba je 5,08 procenta.

Česká spořitelna minulý týden snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů a Hypoúvěru od Buřinky až o 0,3 procenta, u nejvíce poptávaných fixací na pět let tak začíná od 5,74 procenta ročně.

„V případě poklesu základní úrokové sazby budou banky změnu úroků propisovat i do koncových sazeb jak u spotřebitelských úvěrů, tak samozřejmě i u hypoték. S jakou razancí a rychlostí, to ale nelze jednoduše odhadnout. Určitě se ale dá počítat s tím, že budou úroky klesat mnohem pomaleji v porovnání s tím, jak rychle zejména v minulém roce rostly,“ řekl Právu hlavní analytik společnosti Broker Consulting Martin Novák.

U půjček mohou srazit úroky předvánoční akce

Odborníci očekávají i mírné klesání sazeb u spotřebitelských půjček. Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů podle Broker Consulting Indexu v srpnu klesla o 0,54 procentního bodu na 8,42 procenta. V září ale opět stoupla o procentní bod na 9,42 procenta, za čímž ale podle expertů byla hlavně korekce letního poklesu sazeb, kdy se banky předháněly v nabídkách půjček na dovolené. Nyní v říjnu ale opět zamířila dolů, a to na 9,36 procenta.

„U bezúčelových úvěrů počítáme s maximálně půlprocentní odchylkou do konce roku. Úroky u těchto úvěrů ovlivní v posledních měsících v roce také blížící se Vánoce, během nich banky každoročně nabízejí akční úroky i bez ohledu na snižování ze strany ČNB,“ dodal Novák.

Očekávaný pokles sazeb ČNB, ke kterému by mohlo dojít už do konce letošního roku, povede podle analytiků i ke snížení úroků na spořicích účtech.

Předčasné splacení hypotéky se může už brzy prodražit

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám