Hlavní obsah

Úroky na spořicích účtech jsou stále vysoko, ale příští rok zřejmě klesnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sazby na spořicích účtech se drží vysoko, minimálně ve srovnání se situací v letech koronavirové pandemie. Střadatelé dosáhnou na úročení přes pět i šest procent. To se však může brzy změnit v závislosti na rozhodnutí centrální banky. Už příští rok sazby nejspíš klesnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejvyšší úroky teď podle srovnání Práva nabízí Max Banka, která má sazbu 6,01 procenta. Hned za ní jsou Komerční banka a UniCredit Bank. U nich ale zájemci musí splnit řadu podmínek, například pravidelné spoření nebo počet plateb kartou v kamenných či internetových obchodech. Podobně se chová několik dalších bank. Pokud střadatel podmínky nesplní, mohou se úroky výrazně snížit.

Sazby jsou vysoké už několik měsíců. „Za poslední rok jsme je na vkladových účtech neměnili,“ konstatoval například Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky. Podobně se vyjadřují i zástupci dalších bank. Ke změnám dochází jen ve výjimečných případech. Například Raiffeisenbank od posledního srovnání, které Právo provedlo v květnu, snížila u svého účtu Hit Plus s bonusem hlavní sazbu z 5,5 na 5,2 procenta.

Číslo účtu netřeba. Platby na číslo mobilu chystají první banky

Finance

Důvodem současné stability je především politika České národní banky (ČNB). Úroky u spořicích i úvěrových produktů se řídí jejími rozhodnutími ohledně výše repo sazby, jedné ze tří základních sazeb centrální banky. Ta ji loni zvyšovala ve snaze utlumit hrozivou inflaci, která se postupně vyšplhala až k 18 procentům. Kvůli změně ve vedení ČNB, kde guvernéra Jiřího Rusnoka vystřídal Aleš Michl, s tím centrální bankéři ustali v červnu loňského roku. Repo sazba vzrostla na sedm procent a od té doby už se nehnula.

Teď ale míra inflace postupně klesá, v září byla meziročně 6,9 procenta. ČNB předpokládá, že příští rok bude na dvou procentech, ekonomové odhadují spíše dvojnásobek.

Vliv centrální banky

Je tak otázkou, jak dlouho bude centrální banka držet sazby na současné úrovni. „Vzhledem ke klesající inflaci je možné, že ČNB přijde se snížením sazeb, a dá se pak předpokládat, že budou klesat i sazby jednotlivých bank,“ uvedl pak Heřmánek z Fio banky. Jak razantně se ale budou snižovat sazby u hypoték i u spořicích účtů, bude odvislé od případného snížení sazeb centrální bankou, ale také na změnách u konkurence. Podobně mluví například i Patrik Madle z ČSOB.

Aktuální nabídka českých bank
BankaProduktHlavní roční úroková sazbaDalší roční úroková sazba
AirbankSpořicí účet, Podnikatelský spořicí účet5 % do 250 tisíc Kč4 % od 250 tisíc do 500 tisíc Kč; 0,10 % od 500 tisíc do 1 mil. Kč
Účet na šetření (pro děti)5 % do 250 tisíc Kč-
Banka CreditasSpořicí účet +5.6 % do 500 tisíc Kč3,1 % nad 500 000 Kč
Česká spořitelnaSpoření ČS, Spoření Premieraž 5 % (1)nad limit 0,01 %
ČSOBSpoření s bonusemaž 5 % do 250 tisíc Kč (2)3,3 % od 250 tisíc do 1 mil. Kč, nad 1 mil. Kč 0,15 %
Fio bankaFio spořicí účet4 % bez omezení vkladu-
Fio konto5,5 % do 200 tisíc Kč0,1 % od 200 tisíc do 1 mil. Kč; 0,15 % od 1 mil. do 10 mil. Kč; 0,2 % nad 10 mil. Kč
J&T BankaSpořicí účet5,25 % bez limitu-
Komerční banka (3)Spořicí účet v aplikaci KB+až 6 % do 200 tisíc Kč0,01 nad 200 tisíc Kč
Spořicí konto Bonusaž 5 % do 200 tisíc Kčaž 0,03 od 200 tisíc do 30 mil. Kč
Max bankaspořicí účet6,01 % bez limitu-
mBankmSpoření5,5 % až do 800 tisíc Kč (4)nad limit 0,01 %
eMax Plus4 % až do 500 tisíc Kč0,01 % nad 500 tisíc Kč (pokud je tato peněžní hranice překročena, uplatňuje se na celou vloženou částku)
Moneta Money BankSpořicí účet5,3 % až do 1 mil. Kč0,5 % nad 1 mil. Kč
RaiffeisenbankHIT Plusaž 5,2 % do 500 tisíc Kč (5)0,01 % nad 500 tisíc Kč
Trinity BankVýhoda + Dobrý klient5,68 % do 500 tisíc Kč4,08 % nad 500 tisíc Kč
UniCredit BankBěžný účet se spořenímaž 6 % do 2 mil. Kč (6)-
(1) Pouze pro klienty využívající služby účet Plus, Erste Premier a Erste Private Banking, bez pravidelných investic 4 %; výše limitu záleží na typu služby. Pro ostatní 0,2 %. (2) Pětiprocentní sazba pouze pro klienty využívající aplikaci Smart a minimálně 5x zaplatí v obchodě kartou. Pro klienty bez aplikace 2,3 %. (3) U prvního produktu při pravidelném spoření, bez něj 5 %. U druhého s bonusy za investování, bez nich 3 %. (4) Lze si v rámci spoření založit až 8 cílů, na každý je 100 000 Kč. (5) Je nutno zaplatit aspoň třikrát měsíčně kartou. Jinak je úrok 0,1 %. (6) Základní sazba 3 % + 3 % bonusu při nejméně třech platbách kartou měsíčně. Zdroj: banky, údaje platné k 27. 10. 2023

Na úročení spořicích účtů se může také podepsat to, že ČNB přestala v říjnu bankám úročit povinné vklady. Banky si to podle některých analytiků, například Radima Dohnala z Capitalinked.com a Tomáše Pfeilera z Cyrrusu, mohly kompenzovat snížením úroků na vkladech až o 0,3 procenta.

Odrazit se to může i na dalších spořicích produktech, třeba termínovaných vkladech. „Pokračuje trend klesající inflace. V září byla zaznamenána nejnižší meziroční míra inflace od prosince 2021. Odrazem tohoto vývoje je postupné snižování úrokových sazeb,“ napsala podle Lidových novin svým klientům třeba J&T Banka. Sazby mění od 20. listopadu. K tomuto kroku pak přistoupila podle serveru Měšec.cz například i Moneta Money Bank.

Povinnou penzijní rentu vláda odložila, reforma má skluz

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám