Hlavní obsah

Totožnost lidí na internetu ověřuje už devět českých bank, využívá to stát i firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bankovní identitu, tedy ověřený přístup ke službám státu i soukromých firem na webu, už aspoň jednou využily přes tři miliony lidí, tedy čtyřicet procent dospělých Čechů. Tuto možnost má ale více než šest milionů lidí. Nabízí ji už devět českých bank.

Foto: Profimedia.cz

Bankovní identita umožňuje on-line přístup k celé řadě služeb státu (ilustrační foto)

Článek

Bankovní identita je tak nejrozšířenějším způsobem digitálního ověření totožnosti v Česku. Vedle ní lze využít například mobilní klíč e-governmentu, elektronický podpis či datové schránky.

Umožňuje, aby se člověk přihlásil například do již zmíněných datových schránek, na Portál občana, kde je možné požádat si třeba o řidičský průkaz, a do systémů ministerstva práce a sociálních věcí. Tam lze jejím prostřednictvím podat žádost o sociální dávky.

Využít ji lze ale i při přihlášení k Nové zelené úsporám kvůli dotacím na fotovoltaiku či zateplení.

Místo kupců šmejdi. Podvodů na webových bazarech je čím dál víc

Finance

Vedle úřadů bankovní identitu využívá i 200 firem. Jsou to zdravotní pojišťovny k tomu, aby se lidé mohli přihlásit do klientských portálů, či finanční, telekomunikační a pojišťovací společnosti, ale i e-shopy při prodeji alkoholu a tabáku.

„Funguje i dvacet bezobslužných prodejen, kam je možné vstoupit po ověření identity. To umožňuje zachovat prodejny i v malých obcích,“ uvedla Regina Sehnalová ze společnosti Bankovní identita, kterou kvůli provozu systému mají bankovní domy.

S bankovní identitou lze podepsat i smlouvy, třeba o penzijním spoření či s vodárenskou společností. „A to stejně, jako byste k podpisu použili tužku a papír u papírové formy dokumentů,“ řekla Sehnalová.

Zapojené banky

  • Air Bank
  • Banka CREDITAS
  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • Fio banka
  • Komerční banka
  • MONETA Money Bank
  • Raiffeisenbank
  • UniCredit Bank (umožňuje zatím přístup pouze k portálům státní správy)

Zaručený elektronický podpis Bank iD SIGN podle ní umožňuje platně podepsat většinu dokumentů v soukromoprávní oblasti. Systém ale musí využívat i daná instituce nebo firma.

„Využily toho už desetitisíce lidí a elektronicky podepsali například přihlášku ke zdravotní pojišťovně, smlouvu o penzijním spoření, přihlášku k praktickému lékaři, smlouvu s vodárenskou společností, s telekomunikační společností, smlouvu o pronájmu bytu nebo o studiu soukromé školy,“ upřesnila Sehnalová.

Jak získat bankovní identitu

Člověk se k identitě přihlásí jednoduše, prostřednictvím svých údajů do internetového bankovnictví. Banka nevidí podrobnosti, instituce nebo firma pak nevidí na bankovní účet. Neuvidí ani přihlašovací údaje.

„Bankovní identita je zřízena automaticky všem uživatelům elektronického bankovnictví zapojených bank,“ dodala Sehnalová.

Není třeba nic instalovat ani si pamatovat další přihlašovací údaje. Pouze v některých případech je nutné si bankovní identitu aktivovat. V takovém případě je třeba se obrátit přímo na svou banku. Za zřízení a využití bankovní identity se neplatí.

Bankovní identitu loni používala čtvrtina lidí, datovou schránku desetina

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám