Hlavní obsah

Termín pro přihlášení k paušální dani se blíží. Zbývá jen pár dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen několik dnů zbývá podnikatelům a živnostníkům, aby se pro letošek přihlásili k platbě paušální daně, vystoupili z ní nebo změnili její pásmo. Příslušné oznámení lze finančnímu úřadu doručit do středy 10. ledna. Mění se také výše záloh u této daně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V paušálním režimu se platí pouze měsíční paušální zálohy namísto záloh na daň z příjmů a pojistného na důchodové a zdravotní pojištění.

„Zpozornět by měli paušalisté, kteří letos překročili hranici ročních příjmů jimi zvoleného pásma. Pokud nechtějí podat daňové přiznání, musejí finančnímu úřadu doručit do zmíněného data oznámení o změně pásma a doplatit rozdíl v paušálních zálohách za celý rok,“ upozornila generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Pokud tak neučiní, budou z paušálního režimu vyřazeni, dodala.

Tisíce lidí přijdou o dávky na bydlení

Finance

Zda se paušální daň v jednotlivých pásmech živnostníkům vyplatí, si mohou spočítat na kalkulačce na webu ministerstva financí. Na stránkách Finanční správy si pak lze stáhnout příslušné formuláře.

Příslušné oznámení jde finančnímu úřadu doručit elektronicky, poštou i osobně na podatelnu.

Pokud má podnikatel ze zákona datovou schránku, musí tak učinit jejím prostřednictvím. Od roku 2024 nemá nový podnikatel před vstupem do paušálního režimu povinnost registrovat se k dani z příjmů u svého finančního úřadu.

Ale i ti, kteří limity nepřekročili, by měli zpozornět. Od ledna totiž vzrostla výše záloh a je potřeba upravit platební příkazy bance. Pro první pásmo stoupla měsíční záloha na 7498 korun. Ve druhém pásmu je nově 16 745 korun a ve třetím 27 139 Kč.

Změny bez paušálu

Změny ale letos nastaly i u podnikatelů, kteří nedaní prostřednictvím paušálů. „Došlo u nich ke změnám v platbách minimálních záloh na pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění,“ řekla Novinkám Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Lidé by tak měli navýšit částky již u zálohy za tento měsíc.

U sociálního pojištění nově zaplatí na hlavní činnost 3852 korun, na vedlejší 1413 korun měsíčně. Pro podnikatele zahajující hlavní činnost je minimální záloha 3210 Kč.

„Pro ty, kdo mají vypočtenou vyšší zálohu, ke změně dojde až po podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2023 podle výše daňového základu,“ upřesnila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Tereza Koukolová.

Ti, kteří teprve samostatnou výdělečnou činnost zahajují, podle Koukolové obdrží do patnácti dnů po oznámení na správě sociálního zabezpečení dopis s informacemi o tom, zda mají povinnost platit zálohy na pojistné s uvedením jejich výše, splatnosti a způsobu úhrady.

Minimální zdravotní pojištění letos živnostníkům a podnikatelům zdražilo u hlavní činnosti ze 2722 na 2968 korun. U vedlejší se zálohy neplatí. Minimální dobrovolné nemocenské měsíční pojistné pro letošek činí 216 korun.

„U daní z příjmů u podnikatelů bez paušálů od ledna k žádným změnám v částkách záloh nedošlo,“ dodala Ivanco s tím, že tady frekvence a výše záloh zůstává neměnná až do dalšího daňového přiznání.

Stát loni vybral na daních 1,39 bilionu korun

Ekonomika

Výběr článků

Načítám