Hlavní obsah

Stavební pozemky citelně zdražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební pozemky jsou v porovnání s loňskem v průměru bezmála o šestnáct procent dražší. Z toho jen za poslední čtvrtletí zdražily o dvě procenta. Vyplývá to z analýzy ČSOB. V dubnu sice makléři společnosti Remax avizovali zlevňování, ale index ČSOB to nepotvrdil.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Nadále pokračoval cenový růst u pozemků, protože poptávka převyšuje nabídku. S rostoucí cenou pak roste také zájem o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst. Zde však nabídku výrazně brzdí zastaralé územní plány a kapacity infrastruktury,“ uvedl ředitel Hypoteční banky Martin Vašek.

Prodeje pozemků nejsou tolik ovlivněny zdražením hypoték, které vedlo k úbytku poptávky po bytech ve většině lokalit. Stavební parcely bývají ve větší míře kupovány z vlastních zdrojů.

„Střadatelům slouží jako dlouhodobé uložení peněz. Nepotřebují z nich mít výnos za dva tři roky, ale pořizují je na deset, patnáct a více let. Byty se staví, přibývá jich. Místa už jen ubývá,“ míní Vladimír Brůna ze společnosti B&K Nemovitostní investice.

Češi kupují menší pozemky, metr ale vyjde dráž

Finance

Podle něho v řadě lokalit pozemky v delším časovém kontextu vyskočí ještě nahoru, až se dobuduje železniční infrastruktura.

Velké rozdíly mezi regiony

Mezi regiony jsou každopádně značné rozdíly, což ukazují průměrné nabídkové ceny stavebních pozemků inzerovaných na Sreality.cz.

V Praze, včetně periferií a okolí do půl kilometru od hranice hlavního města, se tento průměr pohybuje kolem 13 500 Kč/m2. V pětadvacetikilometrovém prstenci se už průměrná nabídková cena dostává téměř na polovic: 7,5 tisíce korun za metr čtvereční.

O něco dále cena ještě více klesá. Například v Berouně činí 5 700 Kč, v Poděbradech 5 200 Kč a třeba v Nymburce 4 800 Kč za metr čtvereční.

Pražský magistrát smění se státem nemovitosti a pozemky za 1,7 miliardy

Domácí

Lokální specifika

Objevují se však i lokální specifika, kdy neplatí, že město je dražší než malé obce. To bývá způsobené tím, že v místě není mnoho pozemků ve veřejné nabídce. Prodávající se snaží vyčekat vyšší cenu. Do škol, k lékařům, do obchodů je to sice dál, ale cení se naopak příroda a volný prostor.

Příklad: Zatímco v Sedlčanech je průměrná nabídková cena podle Sreality.cz kolem 2 700 Kč, tak v Radíči, malé obci o deset kilometru dál, se nabídkový průměr dostává na 3 200 Kč/m2.

Je to dané blízkostí Slap, oblíbených pro rekreaci, přičemž na okraj Prahy je to zhruba padesát kilometrů.

Nejlevnější je sever

V Domažlicích jsou nabídkové ceny na úrovni 2 600 Kč/m2, v Tachově přes dva tisíce, v Hradci Králové nabídkové ceny přesahují šest tisíc korun za metr čtvereční, v Plzni 5 600 Kč.

V Brně jsou průměrné nabídky podle Sreality.cz kolem 10,5 tisíce Kč/m2, ve Zlíně a Olomouci téměř pět tisíc a v Ostravě 2 200 Kč/m2. V Chebu je to 1 700 Kč/m2, v Mostě pak ještě o sto korun za čtvereční metr méně.

Ministerstvo chce v obcích rozjet výstavbu nájemních bytů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám