Hlavní obsah

Ministerstvo chce v obcích rozjet výstavbu nájemních bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavbu nájemních bytů chce ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podpořit skrze dotační program Nájemní bydlení. Podle ministra Ivana Bartoše (Piráti) je v programu připraveno 800 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

Z alokované částky je 500 milionů vyčleněno pro obce, zbývající část pro spolky, charity i soukromníky. I v případě výstavby soukromým investorem bude mít obec přímý vliv na čtvrtinu takto postavených bytů, jak s nimi bude naloženo a komu budou poskytnuty.

Program bude kombinovat dotaci a výhodný úvěr na výstavbu bytů, které budou muset být poskytovány za nájemné v místě obvyklé, a to po dobu minimálně 20 let. Podle Bartoše by částka měla přispět k výstavbě zhruba 300 nájemních bytů.

„Ten program situaci podstatně nezlepší, ale je to jeden z prvních kroků reformy dostupného bydlení, kterou MMR spouští,“ uvedl Bartoš s tím, že za posledních deset let narostly reálné ceny nemovitostí o více 60 procent.

KOMENTÁŘ: Bludný kruh bytové výstavby – Alex Švamberk

Komentáře

„Bydlení se stává nedostupným pro seniory, mladé lidi ale i pro mnoho lidí s běžnými příjmy,“ připomněl ministr s tím, že ani průměrně vydělávající rodina často nedosáhne v krajském městě na hypotéku.

Bartoš zmínil nedávné sněmovní přijetí stavebního zákona, který momentálně projednává Senát. Od něj si slibuje zásadní zrychlení povolování staveb.

„Rodinný dům může mít podle nového zákona stavební povolení už za 30 dní, “ tvrdí ministr s tím, že stavební řízení bude kompletně digitalizováno, přičemž všechny podklady bude stačit nahrát do Portálu stavebníka, který se momentálně soutěží. Plně funkční by podle něj měl být příští rok.

Chystá se rovněž zákon o podpoře bydlení, který má pomoci nejen lidem v bytové nouzi, kteří žijí v ubytovnách či azylových domech, ale i seniorům, kteří žijí v nevyhovujících bytech, které neodrážejí jejich potřeby a možnosti.

Z církve se stal developer, staví nájemní byty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám